2010/05/30

Viva Las Vegas

(foto Viveca Söderberg)

Dagens Nyheter följde ett svenskt par på deras resa till Las Vegas för att gifta sig. Kul läsning och bra tips. Läs artikeln - som heter Med Elvis som vittne - på den här länken.

Länk till vårt inlägg från april om att gifta sig i Las Vegas.

2010/05/25

Sajter för billiga biljetter

Vi fick ett tips om att skriva om två amerikanska resebokningssajter, nämligen cheaptickets.com samt orbitz.com, där man kan hitta minst lika billiga biljetter som på någon av de svenska sajterna.

Har inte köpt biljetter från någon av de här än, men visst det låter vettigt - det borde ju gå lika enkelt att boka på amerikanska sajter som på svenska!

Gjorde två sökningar på måfå och fick - utan minsta ansträngning - biljetter från Köpenhamn till New York i september för drygt 4.200 kr och det får betraktas som hyfsat pris. Med lite jobb borde det gå att hitta ännu billigare.

2010/05/24

New York in black and white

Hittade helt underbara New York-bilder från 1885 och fram till 1979 med ett tillägg av en bild från 9-11 på sajten Wired New York. Bilderna är inlagda av signaturen ablarc.

Några personliga favoriter:

Buss- terminal utanför Penn station. Vilken vacker byggnad!



Used cars på 7th Avenue.

Armbrytning i Harlem

2010/05/19

10-i-topp legendariska vägar i USA

Reseguiden Lonely Planet listar "Top 10 legendary drives in America" och deras favoriter är:

1) Naturligtvis på första plats - Route 66 - Mother Road - från Chicago till Los Angeles

  (Williams, Arizona)

2) Pacific Coast Highway 1 - från San Diego upp norr om San Francisco

 (Highway 1 mellan San Francisco och Monterey)

3) Blue Ridge Parkway i Smoky Mountains

4) Floridas Highway 1 - över Florida Keys ner till Key West


5) Great River Road längs mäktiga Mississippi-floden

6) Columbia River Highway i Oregon

7) Natchez Trace Parkway från Nashville in i den djupa Södern över Alabama och Mississippi - över träskmarker och med gamla vägrestauranger som bjuder på "good old fashion" barbecue och öl

8) Road to Hana - längs Mauis (Hawaii) vackra kuster

9) Seward Highway i Alaska över vackra Kenai skärgården med alpina dalar, isglasiärer, fjordar och sjöar

10) US Highway 50 - även kallad The Lonliest Road in America (den mest ensamma vägen i Amerika) - genom Nevada. Bjuder på värme och öknar, glittrande skyskrapor i horisonten och spökstäder från Vilda Västern

Några av dessa har vi kört hela eller delar av och vi har planer på ett par av de andra.

Floridas Highway 1 och Key West gjorde vi ett inlägg om nyligen. Vi har planer på inlägg också om Route 66 och Pacific Coast Highway 1.

Blue Ridge Parkway kommer vi att köra i september och vi hoppas att också kunna köra åtminstone en bit av Natchez Trace under denna resa.

2010/05/13

NASCAR Hall of Fame

Nu har det nästan 4000 kvadratmeter stora utställningsutrymmet Hall of Fame för NASCAR öppnat i Charlotte, North Carolina. Vi kommer att göra ett besöka i sommar mellan de två NASCAR-racen som vi köpt biljetter till. I Atlanta, Georgia den 5:e och i Richmond, Virginia den 11:e september.

Key West - 14 mil från Kuba

Sydligaste och sista ön bland de bebodda Florida Keys-öarna är Key West - en lätt bohemisk och avslappnad ö/stad som präglas av Ernest Hemingway (som bodde här i nio år på 30-talet), närheten till Kuba och så förstås den vackra solnedgången. Gillar man sen dessutom sol, bad och dykning så har man verkligen kommit till rätt plats. Som Jimmy Buffett sjunger in License To Chill handlar det mycket om att lämna storstaden Miami bakom sig goch bara åka söderut så långt det går. Sen slappa och ha det bra. Äta och dricka gott.  Finns t.ex ett väldigt trevligt Hard Rock café med uteservering i trädgården.

Florida Keys är en grupp på ca 1 700 öar som går i en sträng från Floridahalvöns sydöstra udde. US Highway 1, som löper längs hela USAs östkust, slingrar sig längs den långsmala kustvägen, där staden Key West är slutdestination - en vacker väg - över öar som Key Largo (African Queen - båten från filmen med samma namn - finns här), Islamorada och Marathon - som förtjänar att man har gott om tid och kan stanna till när man vill.

Hjärtat av Key West är Oldtown där man kan ta en tur med Conch Train för att lära sig mer om öns historia. Största delen av både dag- och nattlivet är koncentrerat kring Duval Street, där det är tätt mellan restauranger, barer och hotell. Till exempel ligger Sloppy Joe's bar här - restaurangen där Hemingway sägs ha tillbringat stor del av sin fritid - även om denna bar inte är originalet. Här anordnas varje år en Hemingway-look-a-like-tävling och på väggarna finns bilder av alla segrare.
Hemingways hem är idag ett museum och trädgården vimlar av sextåiga katter som lär vara ättlingar till författarens katter.

Längst ut på sydvästra delen av Key West ligger monumentet Southernmost Point - det kontinentala USAs sydligaste spets. Härifrån är det bara 14 mil till Kuba.

Solnedgången ja - den är ett absolut måste när man är i Key West. Anses som en av världens mäktigaste och vackraste och många väljer att åka ut med en av de många turistbåtar som erbjuder en tur för att verkligen ha första parkett till upplevelsen. Vi tog oss till Mallory Square i god tid före solnedgången och fick uppleva gycklare, jonglörer, kattdressör (!) och gatumusikanter som tillsammans med alla turister samlats för att uppleva solnedgången. För oss blev det dock denna kväll ett antiklimax, eftersom solen gick i moln bara minuter innan den skulle gå ned. Nåväl, det blev en oförglömlig kväll i alla fall!

2010/05/11

Grand Ole Opry-biljetter i födelsedagspresent


 Beställde i dag Grand Ole Opry-biljetter till Mats såsom födelsedagspresent. Förhoppningsvis hinner han inte läsa detta innan jag är hemma och kan ge honom presenten!

Eftersom vi inte är i Nashville förrän 17-19 september så är inte artisterna den dagen klara, men det utlovades i alla fall en tvåtimmars föreställning med "new stars, superstars och legends" och det låter ju lovande. Kanonplatser fick jag också.

Grand Ole Opry lär vara det radioprogram som existerat längst i världen - sedan 1925 - och liveshowerna har hela tiden sänts från Nashville. Vi kommer naturligtvis att skriva mer när vi varit där i september.

2010/05/03

Universal Studios

 Är man i Hollywood måste man ju se en filmstudio. Så resonerade i alla fall vi och valde att åka till Universal Studios som egentligen till största delen är en tema-park. Vet inte om ett besök på Paramount i stället hade varit mer verklighetstroget, men vi hade i alla fall en kanondag på Universal!

Vid parkeringen ställdes vi inför valet om vi ville ha parkering "långt borta" eller om vi för högre avgift ville slippa gå så långt. Eftersom vi inte har några problem med att promenera valde vi den billigare parkeringen och får nog säga att det i vanlig amerikansk ordning var falskt alarm. Promenaden tar mellan 5 och 7 minuter och går genom ett område med restauranger och butiker och var på inget sätt jobbig.

Universitetslagen från Alabama och Texas, som skulle mötas i en prestigefullt match i american football, hade valt samma dag för sitt besök så det ganska mycket folk i biljettköerna, men i övrigt var det inga problem. Även här kan den otålige välja ett dyrare alternativ och komma in snabbare.

Vi startade med en studiotur, dvs en tågtur genom inspelningsområdet bland kulisser, studior och "special effects". Såg inspelningplatserna för Desperate Housewives, Ghost Whisperer, Jaws (Hajen), Psycho och många fler. En riktigt bra tur med bra guidning som känns som det allra bästa på Universal Studios.

I övrigt finns det många olika turer och shower. Vi provade flera och den allra bästa var nog den som "avslöjade" en mängd filminspelningsknep och special effects.

Givetvis affärer och restauranger för alla önskemål samt möjligheter att bli fotograferad tillsammans med t ex Marilyn Monroe, Groucho Marx eller Blues Brothers.