2011/01/21

Förlora dig i Las Vegas

New York New York mitt i Las Vegas
Expressen berättar i sin nättidning i dag (Förlora dig i Las Vegas) om hur du kan göra Las Vegas på billigaste sätt. Och vi kan inte annat än hålla med om tipsen de ger om vår favoritstad. Det dyraste är flygbiljetten dit, men väl på plats är allt prisvärt. Hela konceptet bygger ju på att locka dit spelare och det gör man genom att ha bra billiga hotellrum, hyrbilar och mat. Så för oss som inte spelar kan det inte bli bättre!

– Boka hotell på någon av parallellgatorna så får du fyrstjärnigt till samma pris som trestjärningt på "the Strip". Vi har i och för sig bott längs med strippen, men har bestämt oss för att nästa gång boka i närheten. Du får inte fönster mot gatan ändå om du inte är villig att betala hutlöst mycket och det är max fem minuters promenad dit från parallellgatorna.
– Det är billigt att hyra bil i Las Vegas och parkeringen är gratis överallt. Du kan köra in i vilket hotell- eller casinoparkeringshus och stå där hur länge du vill.
– Buffér - betala och ät hur mycket du vill - hur länge du vill - och vid vilken tid på dygnet du vill.
– Kuponger och discounts överallt.


Fler tips finns på cheapovegas.com och så läs förstås vårt sida om Las Vegas.

2011/01/18

Endast ett kostnadsfritt bagagekolli

På nybyggartiden vägde dom inte bagaget.
En efter en har flygbolagen det senaste halvåret ändrat sina regler beträffande bagage på resor mellan Europa och USA och i princip alla bolag accepterar numera endast ett kostnadsfritt bagagekolli för ekonomiklassresenärer. Ytterligare en resväska kan checkas in mot en betalning på mellan 50 och 100 euro.

Samtidigt har många av bolagen också minskat den maximala vikten till mellan 20 och 23 kilo (beroende på bolag).

Dåliga nyheter för USA-resenärer. Det är i princip omöjligt att motstå det enorma shoppingutbudet och är man dessutom borta några veckor så har man ju en del bagage med sig redan från början.

I september råkade vi ut för den absurda situationen att en av våra väskor vägde några kilo för mycket och vi avkrävdes 100 USD för övervikten. Envisa och snåla lämnade vi kön och gjorde en rockad av bagaget mellan väskorna. Flyttade över i handbagagen och till den andra resväskan. Vips så var väskan godkänd fast vi egentligen bar ombord exakt samma vikt som vi tidigare blivit nekade!

Lite bra tips i konsten att packa lätt hittar ni på www.onebag.com.

2011/01/08

Hyrbilsrea

Nu i januari har de amerikanska biluthyrarna bra priser. Inte ovanligt med 10-15 % rabatt om man bokar redan nu inför sommaren. Hos vår favorit ebilhyra.com betalar man dessutom bara handpenning nu och resten en månad innan man skall åka. Bilen på bilden är vår Florida-registrerade Kia som vi fick ut i Atlanta i somras. Tidigare har vi kört Hawaii-registrerad Chevrolet i Los Angeles. Det tyckte både vi och andra var lite roligt. Folk frågade hur vi hade korsat Stilla Havet.

2011/01/05

Hearst Castle

Vi gjorde en toppenresa till San Fransisco för snart sju år sen och passade då på att också åka lite söderut längs Pacific Highway 1.

Ungefär halvvägs till Los Angeles, strax intill San Simeon, ligger Hearst Castle som mediakungen William Randolph Hearst lät bygga som sin egen privata ranch på mark som han ärvt. Själv kallade Hearst stället aldrig annat än "Ranchen" - uppgraderingen till "Castle" var något som kom efter hans död. Bygget pågick i perioder från 1922 och en bit in på 1940-talet med tålmodiga Julia Morgan som arkitekt. Hearst ändrade ständigt sina planer - bärande väggar fick flyttas för att sen flyttas tillbaka, uppdatering av planerna i sista stund osv. Till exempel byggdes vackra Neptune Pool om tre gånger innan han var nöjd.

På Ranchen installerade Hearst sin älskarinna och tillsammans höll de under tjugotalet år överdådiga fester och upptåg för gräddan av den tidens skådespelare, politiker och andra celebriteter - Charlie Chaplin, Clark Gable, Greta Garbo, Buster Keaton, Harpo Marx, Mary Pickford, Winston Churchill, Charles Lindbergh, Howard Hughes för att nämna några få.

Foto: Viveca Söderberg
Byggandet av Hearst Castle hade förhoppningsvis varit en omöjlighet i dag med miljö-, historie- och landskyddslagar, men vid den tiden fanns inget som hindrade en personlighet som Hearst med obegränsade ekonomiska möjligheter att köpa hela inredningar från spanska kloster eller franska slott för att montera ner och frakta till USA. Eller att ha elefanter, leoparder, giraffer och andra vilda djur i eget privat zoo. Eller att flytta enorma mängder jord och att spränga hål i berget för bevattning och egen flygplats. I dag får man se bygget för vad det är - ett stycke historia - bestående av totalt 165 rum - beläget uppe på berget med den mest fantastiska utformning och bakgrundshistoria man kan tänka sig. När man går igenom byggnaderna kan man med lätthet leva sig in i guidens berättelser och se framför sig de fina gästerna och festerna som hölls.

Efter Hearsts död skänktes Hearst Castle till staten Kalifornien och förvaltas i dag av California Department of Parks and Recreation.

Besökare kan välja mellan olika guidade visningar. Vi valde den för förstagångsbesökare som inkluderade en filmvisning och fick då guidning till:

Neptune Pool
Foto: Viveca Söderberg
En 32 meter lång uppvärmd utomhuspool byggd i vit marmor med pelargångar och en replika på ett grekiskt tempel. Runt poolen finns antika grekiska och egyptiska statyer samt italienska ornament från 1700-talet.

Casa Grande
Huvudbyggnaden är av betong med tanke på jordbävningsrisken, men är utformad som en katedral, där t.ex matsalen (the Refectory Room) har medeltida matsalsbord och inredning från en spansk kyrka. (Resans toppkommentar kom här från en väldigt "typisk amerikanska" som tyckte att möblerna var sneda och vinda. Guiden svarade att det berodde på att de var från 1300-talet, varpå damen på fullt allvar tyckte att med dagens teknik kunde man gott slipa och räta upp dem!) I Casa Grande finns 22 sovrum och W.R. Hearst eget sovrum hade ett spanskt tak från 1300-talet och en målning av Madonnan med barnet från 1200-talet.

Gästhuset Casa del Sol
De tre gästhusen kallades för "stugorna" av Hearst, men var stora som herrgårdar. Casa del Sol har 18 rum, men är ändå inte det största, och utsikt mot Stilla Havet.

The Roman Pool
En uppvärmd inomhuspool med antika romerska bad som förebild byggd av mosaik av hamrat guld och blått och orange glas. Här och var finns små krypin för romantiska möten. Runt poolen finns åtta marmorstatyer som tillverkades i Italien på 1930-talet och sedan transporterades till Hearst Castle.

Trädgårdarna
Vi fick också se valda delar av de omkringliggande trädgårdarna med bland annat resterna av inhägnaderna till Hearst Zoo och den 1,6 km långa täckta ridväg som han lät uppföra för att alltid kunna rida oavsett väderlek.

2011/01/02

Svensk New York app

Svenska internetsajten www.newyork.se har släppt sin app till iPhone. Den laddar vi hem och kollar på. Fördelen med en app i telefonen är att man t.ex kommer åt karta och annan info även om telefonen inte är uppkopplad, och kostar pengar över 3G-nätet.