2011/04/27

Petersen Automotive Museum


Vad som måste vara världens finaste bilmuseum med 150.000 besökare varje år, har fått en donation på $100.000.000. Just det, 100 miljoner dollar. Väldigt mycket pengar även om dollarn står lågt. Kan bli många fina inköp framöver till detta tempel. Utöver otroliga miljöer med autentiskt material har man alltid spektakulära specialutställningar. Var det ligger? Los Angeles, California förståss.


2011/04/26

New York Metropolitan Museum of Art

Flera intressanta utställningar på MetMuseum för tillfället. Gitarrerna är borta till sommaren när vi är i NY, men Antony Caros statyer på taket skall vara kvar.

2011/04/25

Cars, cars, cars…

Flames är alltid flames. Troligen en Willies coupé från 1941.
Det är väl inte ovanligt att du som reser till USA har ett litet eller stort intresse av bilar. Nya bilar, gamla bilar, fina bilar eller rostiga bilar, allt har sin charm. Är det det allra nyaste som lockar dig finns det t.ex den stora bilmässan i Detroit i januari. Men även i Chicago i februari och i New York i april som pågår just nu visas det världsnyheter. På hösten är det Los Angeles i slutet av november som gäller. Första veckan i november är det ombyggda fordon på SEMA i Las Vegas.
Hudsonbilarna är inte många idag.
Förutom detta finns det utställningar och evenemang året om. På bl.a CarshowUSA kan man googla runt och leta efter stora eller små träffar. Woodward dream cruise i Michigan i augusti är väl en av de mera kända öppna utomhusträffarna. Dit kommer folk i hundratusental för att kolla på varandras ögonstenar. Köp, byt eller sälj-verksamheten pågår non stop hela veckan.
Vi råkade köra rakt in i ett annat stort återkommande i höstas. Grand Fall Rod Run i Pigeon Forge i Tennesse. Bilderna här på på sidan kommer därifrån. En annan webadress att lägga på minnet är Hemmings. Här hittar du även adresser och datum till alla fina auktioner av samlarbilar i miljonklassen. Barret-Jackson, McCormicks, Auction America och många fler.
Vill man se charmigt rostiga bilar, kan vi rekommendera Route 66 genom bl.a Arizona. Sen har du alla fina museer. Googla alltid dit semestermål innan du reser. Vi skall t.ex försöka titta till en Concours d' Elegance i New England på väg till NASCAR-racet i New Hampshire i Juli.

Kompressormatade Corvetter är inte diskreta.
Med sheriffstjärna och allt.
Pinstriping är hantverk.
Chevy 56 är en klassiker.
Rat rods kan skrämma vem som helst.
Step side pick up från GMC.
Övergiven Corvair i Arizona. "Unsafe at any speed" hävdade Ralph Nader.
Superlyx på heltäckningsmattan på Las Vegas-hotellet

2011/04/10

Blue Ridge Parkway och Great Smoky Mountains

Drygt 1500 meter över havet, eller skogen som är havsblå längst bort.

Appalacherna sträcker sig från norra Alabama ända upp till Kanada. Många friluftsentusiaster vandrar hela vägen - de börjar tidigt på våren och vandrar sedan hela bergskedjans längd, bor i tält eller stugor längs vägen och är framme någon gång på hösten.

Nu är inte vandring direkt vår starka sida så vi nöjer oss med bilen och vi kommer förhoppningsvis att kunna köra lite i Appalacherna när vi är i New England till sommaren. En liten försmak fick vi redan i september 2010 när vi körde Blue Ridge Parkway och i Great Smoky Mountains i North Carolina och Tennessee.

Oändliga slingrande vägar med slät asfalt. Ett eldorado för bl.a hojåkare.
Blue Ridge Parkway är en scenic route i södra delarna av Appalacherna och byter namn till Skyland Drive när den kommer till Virginia. Det är inte svårt att förstå varför den fått sitt namn för det ligger ett karaktäristiskt blå dis över bergstopparna som (enligt Google) skulle bero på att kolväte släpps ut genom träden i skogarna. Får vara som det vill med det, men vackert är det i alla fall. Vägen började byggas före andra världskriget och blev inte helt färdig förrän 1987.

Vi började med ett besök på ett Visitors Center nära Henderson för att plocka på oss lite information och gick sedan på Blue Ridge Parkway mellan Henderson och Asheville i North Carolina. Körde i sakta mak. Vägen är gjord för att köra avslappnat med maxhastighet på 45 mph och det finns mycket att se. Vi gjorde förstås en hel del stopp och det var lätt att komma i samspråk med folk, både andra turister och "locals" på dinern. De hade koll på att svenske Mattias Ekström kört ett NASCAR-lopp veckan innan, vilket förstås fick oss att smälta helt. Området har några mindre indianreservat, bland annat bor cherokee här.  Tyvärr blev staden Cherokee en liten besvikelse och vi kände en viss sorg att se små estrader uppbyggda med två-tre bänkar framför där man kunde betala 20 dollar för att en "native american" skulle utföra en dans. Inser att befolkningen naturligtvis inte bor inne i staden, utan här var det bara dans, försäljning av tingel-tangel och några restauranger, men det kändes ändå inte bra.

Vi var dock kaffesugna och gick in på ett modernt fik byggt av timmerstockar. Här visade det sig att killen i kassan pratade en alldeles begriplig svenska. Inte för att han hade bott i Sverige, utan helt enkelt av den anledningen att han hade svenska kompisar och tyckte att det vore kul att lära sig deras språk.

Efter Cherokee började Great Smoky Mountains som är USA:s mest besökta nationalpark. Kul att följa skyltarna vid vägkanten som visade efter hand hur högt vi segade oss upp. Många fina utsiktsplatser mer än 1500 meter över havet och slingrande vägar förstås. Det finns flera vandringsleder och möjligheter att campa i det vilda. Här finns förstås gott om djur - björn, coyote, räv, fladdermöss, örn och andra fågelarter, reptiler och fiskemöjligheter. Såg många som stod ute i vattnet med sina kastspön - såg härligt och avslappnat ut. Vacker växtlighet, vattenfall och utsiktsplatser finns överallt. Naturen lär vara helt spektakulär när det är höst och bladen skiftar i färg.

Här finns också många byggnader från 1800-talet, vilket anses gammalt här, och de är faktiskt äkta och inte replicas som så ofta är fallet i USA  - lador, skolor, bostadshus m m. De finns framför allt i samhällena Cades Cove, Cataloochee (bra ort för utförsåkning på vintern) och Oconaluftee. I den sistnämnda finns dessutom en riktig cherokee village som seriöst visar livet i en indianby - inte det plastiga tingel tangel vi upplevde i staden Cherokee.

Vi lämnade Smoky Mountains vid samhället Gatlinburg i Tennessee som fick oss att sitta med gapande munnar medan vi körde igenom – bästa beskrivningen är väl ett timmerstocks-Las Vegas. Vi körde dock vidare mot Pigeon Forge, vilket visade sig vara ett bra val för här pågick en av de största utomhus "spontana" bilsutställningar vi sett! Grand Rod Run med tusentals fordon till salu arrangeras två gånger om året. Nästa vecka 14-17 april är det dags igen. Det blir ett inlägg om det fenomenet senare.

8500 dollar för en babyblå fyrdörrars Cheva 55:a känns resonabelt.

Fastback-modeller från 1969-70 i olika färger från en Mustang-specialist.

Takchoppad pippigul Ford 32:a a' la American Grafitti.

Dolly Parton är hela Smoky Mountains stolthet och utanför Pigeon Forge ligger Dollywood - ett äventyrsland med extra allt. Vi hade egentligen stannat för länge på bilutställningen och hade fortfarande en bit kvar för att nå Nashville innan kvällen så det fanns ingen tid att stanna på Dollywood.

Allt som allt - vi är glada att vi tog omvägen över Great Smoky Mountains. Det var en jättefin tur. Räknar med att det kommer att vara minst lika häftigt att köra i White Mountains i New England i sommar.


2011/04/01

Res med barn i USA


Barn är välkomna överallt i USA så var inte rädda för att ta barnen med er. Vi har visserligen inga små barn längre och våra erfarenheter är inte helt aktuella, så vi hänvisar till länkar nedan till de som vet mer, men vi har i alla fall haft döttrarna med till USA några gånger på 1980- och 90-talet när de varit mellan 2 och 10 år gamla – både charter till Florida och reguljärflygning till Ohio och New York. Och det har fungerat alldeles utmärkt.

En trött Elin väntar på taxi i NY.
I USA finns oändligt med aktiviteter för barn, resandet är lätt och amerikanerna, som i vanliga fall alltid är både vänliga och hjälpsamma, pratar gärna lite extra när man har barn med sig.

Alla i familjen – även de allra minsta – måste ansöka om visum på ESTA och de måste också ha ett eget maskinläsbart pass. För mindre barn som behöver välling eller annan mat rekommenderas att kolla de regler för vätskor ombord som gäller.

Själva flygturen brukar inte vara så svår, i alla fall om barnen är några år gamla - antingen sover de hela resan eller så behöver de kanske underhållas lite. Såvitt vi sett är det fortfarande samma leksaker barnen får av flygvärdinnorna – antingen målarbok eller självhäftande figurer – så det kan vara all idé att själv ta med sig böcker och mp3. De flygbolag som har TV-skärmar i ryggen på framförvarande stol har alltid en egen kanal med barnprogram. När man reser med barn får man dessutom förtur i alla flygplats-köer. Ta med så få kollin så möjligt för bästa koll på både barn och bagage.

Väl på plats upptäcker man att man kommit till ett barnvänligt land. I princip alla restauranger – utom de allra finaste och dit går man väl ändå inte med småbarn – plockar fram målarböcker och kritor och erbjuder mindre portioner till ett lägre pris.

Lisa väntar på sin glass i Miami.
Till exempel Florida och Los Angeles är utmärkta resmål för barnfamiljer. Det finns ett stort utbud av nöjesparker, akvarier, nationalparker, temaparker och discovery museums för barn. En del av de större temaparkerna, som Universal, Disneyland och Disneyworld passar kanske bäst för de barn som är lite större (från fem år). Även om man besöker attraktioner eller platser som inte främst är avsedda för barn så finns det väldigt ofta barnstolar och sittvagnar att hyra.

Eftersom amerikanska hotellrum är så stora – ofta med två kingsize-bäddar – får hela familjen plats i ett rum utan att man behöver hyra extrasängar. Är barnen mindre än så, kan man i regel hyra spjälsäng. För det mesta bor barnen utan extra kostnad i föräldrarnas rum - ibland är åldersgränsen t o m så hög som 18 år.

Hyrbilsföretagen kan erbjuda barnbilstolar, inte bara hos de stora bolagen utan även hos de lite billigare bolag som ingår under vår favorit rentalcars.com (f d ebilhyra.se), och bilparken är modern så bilkörningen blir inte ett dugg mindre säker än hemma.

Vi har hittat några sajter som skriver om ämnet, t ex:
Barnsemester
Vi med barn (inte så mycket om USA men bra tips för packning och flygresan)
Swansons Barnens Amerika

Därutöver finns det massor av inlägg och resedagböcker på nätet från enstaka resor som det kan vara värt att kolla runt bland.