2012/05/28

Cykla i New York.

Idén med cykelautomater i storstäder sprider sig till och med i USA numera. Det är samma system som idag till exempel finns i Stockholm, där de vita SvD-sponsrade hojarna syns överallt. I Washington har dom röda cyklar som tydligen gjorde succé förra sommaren vid jordbävningen när det var jobbigt att ta sig fram med bil. I New York kan man från och med i sommar hyra dessa blåa citibikes som står låsta i stora cykelställ i många korsningar.
200 års-jubilerande New York-banken CitiBank står som huvudfinansiär för projektet. Hyrpriset blir $ 9.95 om dagen, eller 25 dollar för en hel vecka. Då får du ha hojen en halvtimme i taget. Sen ställer du den i ett annat ställ och tar en ny när du skall tillbaka eller vidare. Ett klart alternativ till gula taxibilar och tunnelbanan åtminstone i fint väder. 10 000 hojar på 600 ställen skall väl räcka ett tag.




2012/05/24

Golden Gate fyller 75

Så här såg bron ut från rastplatsen Vista Point precis norr om brofästet.
Nu till helgen den 27 maj fyller broarnas bro 75 år. San Franciscos stolthet Golden Gate Bridge är minst lika ståtlig i verkligheten som på bild. När vi flög in där för ett antal år sedan låg det ett vitt moln mitt över bron precis som de brukar göra på vykorten. Det är något med det relativt kalla vattnet från Stilla Havet som rinner under bron.
Vill du veta varför det kostar sex dollar att köra över bron med bil och att man bara betalar åt ena hållet eller att det bara tog fyra år att bygga så skall du kolla den här FAQ-sajten.



Summer Road Trips

Upper New York State Highway
En lång skön biltur är vad många amerikaner också ser fram emot på sommaren. Fodor's ger här några tips. Vi har själva kört delar av dessa vägar och kan inte annat än hålla med i hyllningarna. Vackra vägval i öster, väster, söder och i norr.




2012/05/21

Avgift för handbagage

Avgiften gäller inte handväskor och datorväskor
– enbart rullväskor.
Känns som om det bara var en tidsfråga – men nu har en handfull flygbolag börjat ta ut avgift för handbagage, bland annat amerikanska inrikesbolagen Spirit och Allegiant. Avgiften är mellan 10 och 35 dollar. Och har några bolag börjat så kommer det säkert snart att sprida sig.

Så nu kan det bli slut på att trycka in allt i handbagaget och på så vis undvika bagageavgift. Förstås inget man gör på resor över Atlanten, men visst händer det att man gör det på inrikesresor eller på weekendresor i Europa. Och – även om vi är rejält irriterade på alla tilläggsavgifter som hela tiden dyker upp på biljettpriset – ibland har vi faktiskt varit förvånade över hur pass stora rullväskor man får ta med sig in i kabinen.




2012/05/14

Shopping i New York


Shopping hör ihop med New York. Det kan vara fönstershopping eller faktiska inköp. Reseguiden har en trevlig lista som dom publicerar idag.

Vad som är minst lika roligt som att gå i de fina butikerna på fina gatan, är second hand och vintage. Sist vi var i New York hittade jag ett kvarter i Greenwich Village med något idag så unikt som musikaffärer. Begagnade kvalitets-skivor från golv till tak. Inne hos Blecker Street Records i hus nummer 239 huserar ett par tunga burmakatter i hyllorna. De ligger och myser och kollar på dig medan du bläddrar i skivbackarna.
Man säljer givetvis både vinyl, musik-DVD och CD. Plus T-shirts och lite affischer. Borta på 210 Thompson Street huserar Generations Records. Det är inte ovanligt med livespelningar i de här små butikerna.

One cool cat.




2012/05/11

När man är flera

Hotellrum i New York kan bli dyrt, speciellt på Manhattan. Men om man är flera som reser tillsammans kan en hel lägenhet vara en bättre lösning. På tripadvisor under fliken "Vacation Rentals" kan man hitta boende till helt andra kostnader. En trea med kök, med upp till åtta bäddar i trendiga Brooklyn för drygt 1000 kronor per dygn är ju inte fel. Man kan hitta boende i de flesta andra städer, för att inte tala om hela villor i de flesta stater. I närheten av städer eller långt uppe i bergen. Det är bara att söka, så finner man.



2012/05/03

Empire State Building tvåa igen

Så här såg det ut förra sommaren genom fönstret på en gul taxi.
Häromdagen blev Freedom Tower den högsta byggnaden i New York. Skyskrapan är inte färdig än, men i och med att man passerade den hundrade våningen så blev klassiska Empire State Building distanserad. Empire State Building var New Yorks högsta byggnad mellan 1931 och 1974 samt efter 9/11 för tio år sedan.

Så här skall det se ut när det är klart.
Freedom Tower byggs ju på Ground Zero där WTC-tornen tidigare stod och ska stå klart 2013 med 104 våningar. Dessutom ska man placera en antenn på toppen som gör att byggnaden kommer upp i en höjd på 541 meter - allt för att bli högsta byggnaden i USA!


2012/05/01

Grand Ole Opry


Welcome to the Opry.
2010 var vi på Grand Ole Opry i Nashville, Tennessee. Och vi var så lyckosamma att vi faktiskt var på "riktiga" Grand Ole Opry, dvs på Ryman Auditorium inne i centrala Nashville, och inte på nuvarande som ligger i utkanten av stan i Opryland. Tyvärr är det väl så att vår lycka berodde på någon annans olycka. Anledningen var de översvämningar av Cumberland River som drabbade hela stan under 2010 och som orsakade stora ekonomiska förluster för Opryland som fick stänga under mer än ett halvår. Men vi ska inte hyckla med att vi faktiskt hellre besökte Ryman än det plastiga, vräkiga Opryland.

Just hon dyker upp oannonserat till publikens jubel.

Foto: G.O.O.
Själva byggnaden Ryman Auditorium byggdes 1901 som en scen för Metropolitan Operans föreställningar under turné. Scenen användes inte bara för opera, utan här har presidenter hållit tal och många välkända artister av olika genre framträtt. 1943 flyttar radioprogrammet Grand Ole Opry till Ryman. Programmet – som fortfarande sänds och är det radioprogram i världen som sänts längst tid – hade startat redan 1925. 1974 flyttades sändningarna till det nybyggda Opryland i utkanten av Nashville.

Vi fick en show med blandade artister – gammalt etablerat och nya stjärnskott – och en hel del grov redneck-humor. Kvällens höjdpunkt var ett kort gästspel av Dolly Parton. Publiken blev som tokiga och rusade fram mot scenen och kamerablixtrarna lyste upp hela lokalen. Hon sjöng två låtar och jublet ville aldrig ta slut. Hon är stor här.

Ett kul inslag är de direktsända reklaminslagen som läses av Mike Terry – med en hel del tillrop från publiken. Sammanfattningsvis kan sägas att man inte behöver vara särskilt intresserad av countrymusic för att gilla detta. Atmosfären är – åtminstone på Ryman Auditorium – genuin.

Säljer fortfarande bra med T-shirts.
Stamgäster på Operan.


Gatumiljö runt hörnet i Nashville.