2012/06/20

Hawaii

Eftersom den amerikanska dollarn fortsätter att vara prisvärd börjar nu även charterbolagen titta på nya destinationer i USA. Till och med avlägsna Hawaii dyker upp i deras vintersortiment. I alla fall hos Vingresor och Swanson´s.









2012/06/18

Reseförsäkringar

Idag har vi hittat två intressanta länkar om reseförsäkringar. Först tidningen Vagabonds stora genomgång, med massor av nyttig läsning. Sen har vi ERV:s nyhetsflash om en ny slags försäkring. Läs och lär och håll sen tummarna för att allt skall gå bra.







2012/06/14

Flygnytt.

Ofoget med att ta ännu mer betalt för vårt bagage när vi flyger fortsätter. Nu har amerikanska flygbolaget United följt Delta Airlines och höjt priset för ett andra incheckat bagage till 100 dollar per resa över Atlanten. Checkar man in över internet får man 20 dollar i rabatt. De andra bolagen ligger tyvärr inte långt efter i prissättningen.
Då är det trevligare att se hur lågprisflyget på den amerikanska kontinenten sprider sig. Southwest Airlines och AirTran lanserar tillfälligt ett zonsystem. Upp till 500 miles, 500 till 1300 miles och över 1300 miles skall kosta 49, 99 eller 139 dollar per flight. Det är omkring halva det normala priset.

Klicka på länken, och kolla på kvarglömda prylar. Foto: USA Today

2012/06/13

Ewing Oil

Drygt 30 år efter första avsnittet, och 20 år efter sista avsnittet av TV-serien, hade Dallas nypremiär i kväll på TNT i USA. TV4 har tydligen köpt rättigheterna för Sverige, så till hösten kan man återse den galna familjen Ewing på South Fork. Utomhusscenerna är ofta inspelade på plats. Ranchen finns faktiskt på riktigt och kan besökas. 300 gäster om dan, som bland annat käkar på Miss Eli´s Deli. Ranchen ligger en halvtimmes resa nordöst om Dallas centrum.

Foto: South Fork.




Utvandrarna

Mayflower I i oväder.
Traumat över att Vivi och jag inte hinner att åka till USA i år börjar långsamt släppa. Hotellrum är avbokade och hyrbilen ombokad.
Vi var ju i New England förra året och besökte då bland annat Plymouth, Massachusetts där Mayflower II ligger numera. En exakt kopia som byggdes för femtio år sedan och som har gjort om Atlantresan i modern tid. Originalskeppet Mayflower I seglade ju ifrån Plymouth på Englands sydkust till den nya världen 1620.
Nu åker vi själva över till det gamla England på bilsemester i juli. En tur längs sydkusten med bland annat Cornwall och inte minst Plymouth. Skall bli intressant och se om det finns någon staty eller plakett som påminner om de engelska utvandrarnas strapatser. Troligen inte. Vad jag kan se på internet är det bara den lyxiga marinan som bär det historiska namnet. Vi får väl se.

Mayflower II, förtöjd i Plymouth, MA.







2012/06/08

När planer måste ändras

Det heter ju att planer är till för att ändras och vi måste i år för första gången någonsin ställa in en bokad USA-resa. Ingen fara med det. En inställd resa är ju också en resa, som vissa säger. USA finns ju kvar och det blir bara att vi gör den planerade trippen en annan gång.

Men erfarenheterna av avbokningar har varit lite blandade och något klokare inför kommande resor har vi blivit. Vi bokar ju alltid Economy-flygbiljetter och det innebär givetvis ingen återbetalning om man inte nyttjar biljetterna. Sen kan reglerna vara lite olika om man får boka om, vad man får betala för att boka om och om man får boka om till vilken annan tidsperiod eller destination som helst.
Börjde med att kolla med flygbolaget British Airways men där var det helstopp. De hänvisade till att vår bokning var gjord via en resebyrå och då skulle ändringar gå genom dem.

Vi hade bokat hos Flygstolen.se så vi mailade dit, berättade att vi ville boka om till Chicago i juli. Första svaret vi fick var att innan de ens tittade på vår bokning ville de att vi betalade serviceavgift. Den hade vi avstått från när vi bokade biljetterna från första början, men det är ju klart att de vill ha betalt för "hands on"-service så vi betalade in 198 kr direkt. Fick då veta att vi mot avgifter och mellanskillnaderna i biljettpriserna gärna fick ändra tidsperioden, men inte destinationen. Självklart - då tar vi den planerade destinationen Las Vegas/Dallas fast i juli i stället för oktober. Då helt plötsligt fick vi inte längre boka om. Vi fick bara boka om till en tidsperiod mellan mars och juni (som redan hade passerat) eller mellan september och oktober (vilket var då vi hade vår ursprungliga bokning och som vi tyvärr inte kunde åka).

Vi blev besvikna på Flygstolen och har både mailat och ringt dem. Vår besvikelse ligger inte alls i det faktum att vi inte fick boka om till Chicago eller att de ville ha ytterligare betalt, utan snarare i att de först kräver in serviceavgift för att därefter berätta att de inte kan boka om samt att det hela tiden klart framgått att det var juli vi ville ändra till och det var till en början inga problem alls, för att sen helt plötsligt vara helt omöjligt. Surt! Det rör sig ju ändå om 5.600 kronor/biljett.

Vad gäller hyrbilsbokningen hos rentalcars.com var det inga problem alls att avboka. Ett samtal dit var allt som behövdes. Vi får inte tillbaka vår handpenning om cirka 500 kronor men däremot kan vi använda den för bokningar vi gör innan september så vi lär kunna använda den för en annan resa som vi planerar för i juli.

Hotels.com övertygar oss mer och mer som den bästa leverantören. Har avbokat hos dem för ett år sedan vid en inställd London-resa och det gick precis lika smidigt den här gången. De betalar tillbaka på öret allt vi betalt och pengarna kommer direkt in på kortet som vi använde för betalningen!

Tyvärr hade vi gjort misstaget att göra en hotellbokning direkt på ett hotellbolags sajt. Där får vi inte tillbaka ett dugg, utan måste betala hela vistelsen på tre nätter. Vi har definitivt dragit lärdomen att inte boka hotell via någon annan sajt än hotels.com!



2012/06/02

Disneylandnytt

Om fjorton dagar öppnar en ny attraktion på Disneyland i Kalifornien. Cars Land är en kopia på hela den lilla staden Radiator Springs längs Route 66 i Arizona från den filmen Cars som hade premiär för sex år sedan. På den fem kvadratkilometer stora ytan finns både mat och nöje. Som stor fan av de animerade filmerna skulle jag gärna lägga en timme eller två där.


Uppdatering 16 juni: Redan en jättesuccé. Man har blivit tvungen att stänga av tillflödet av besökare när trycket varit som störts. Trots att biljettpriserna på Disneyland verkar passerat 100 dollar!

Foto: USA Today