2012/07/29

Las Vegas-nytt


Foto: AP
The London Eye som står vid Themsens strand i Englands huvudstad är 135 meter högt. Det byggdes till millenium-skiftet och har nu tolv år senare haft flera miljoner besökare i de inglasade stora korgarna. Vi kallar ju det för ett Pariserhjul, men på engelska heter det ett Ferris wheel efter amerikanen George Washington Gale Ferris Jr som byggde sitt hjul 1893 till världsutställningen i Chicago. Härom året byggdes världens största Ferris-hjul borta i Singapore. 165 meter högt blev det.
 Vem skulle kunna tänkas slå det med ett par meter? Las Vegas i Nevada förstås. I veckan godkände deras stadsarkitekt projekten. Det är nämligen två hjul på gång. Mitt emot varandra på var sin sida av "strippen". I slutet av 2013 skall i alla fall ett av dem vara klara.

Foto: LVRJ.
I Las Vegas både bygger och river med samma frenesi. Nu är det deras Monorail som går mellan de stora kända hotellen som hänger löst. Tåget har funnits i sin nuvarande sträckning i åtta år utan att kunna betala sin skulder. Konkurs på gång. Passagerarna sviker, vilket inte är så konstigt. Den ligger lite off från gångstråken, och är inte så bekväm att åka som man tror. Det hoppar och skakar en hel del. Folk åker taxi eller hyr bil billigt och parkerar gratis på hotellen och i shoppingkvarteren. Som vi gör när vi är där.




Uppdatering: Det kommer eventuellt bli möjligt att åka snabbtåg från storstäderna i Kalifornien till Las Vegas ute i öknen. Flera tidningar skriver om projektet.






2012/07/28

Central Park, Manhattan

Strawberry Fields.
The Lake.
Efter några dagar i storstadsbruset i städernas stad New York brukar det vara skönt att slappna av lite i parkernas park, Central Park. Parken – som är det enda "fredade" området på Manhattan där aldrig några byggen kommer att göras – är dryga tre kvadratkilometer stor och öppnades 1857.

Här finns mycket att göra. Central Park Zoo på östra sidan har bland annat attraktioner som The Polar Circle, The Rain Forrest och Tisch Children's Zoo. Inträdesköerna kan vara ganska långa i juli/augusti så kom redan när de öppnar kl 10.

Baseball after work.
Kidsen har ofta klasströjor för att det skall bli lättare att räkna in på kvällen.
Poolen drar mycket folk.
Blandad trafikbild. Taxi, cyklar, polisbilar m.fl.
En del är snabba…
…andra får åka ambulans…
…kändisar och politiker har säkerhetsvakterna i släptåg.
Vita hästen.
Vill ni åka en tur med häst och vagn så bege er till södra sidan. En rundtur varar ca 45 minuter. På Delacorte Theater spelas varje sommare teater och föreställningarna är enormt populära. Biljetterna är gratis och delas ut kl 13.00 vid teatern samma dag som föreställningen. Långa köer som ringlar sig in bland träden och ut på andra sidan gatan. Har man turen att få tag på biljetter så spelas till exempel sommaren 2012 Shakespeare. Det hålls också många gratiskonserter – New York Filharmonikerna och Harlem Meer Festival för att nämna två.

Nästan ända uppe vid Harlem, ligger Lasker Rink &Pool, en rink på vintern och en pool på sommaren. En oas för storstadsbarnen!

Elin åker karusell 1996.
För de lite mindre finns vackra Carousel. Ligger ungefär i höjd med 64th Street och är en gammaldags karusell med hästar och prinsessvagnar. Originalet öppnade på samma plats redan 1871.

Sommaren 2011 hyrde vi cyklar och trampade runt Central Park ända från 59th Street upp till Lasker-badet. Det var en av sommarens varmaste dagar så vi var ganska möra när vi lämnade tillbaka cyklarna. Websidan centralpark.com hänvisar till cykeluthyrning i parken, men det går även att hyra lite billigare hos cykelhandlaren 1-2 kvarter bort. Vi hyrde för fyra timmar och då hade vi gott om tid på oss att både hinna runt hela parken och att pausa och äta glass ett par gånger.

En enkel picnic räcker egentligen.
Parken lever förstås på vintern också. Iceskating vid Trump Wollman Skating Rink är en klassiker.

Lasker Ice Rink. Foto: NYC loves NYC .




2012/07/18

Bästa småstäderna

Tidningen USAToday har nyligen presenterat sin årliga lista på de bästa småstäderna i USA. Det är inte utan att det svider lite i själen på oss, eftersom vi hade Santa Fe i New Mexico med på vår planerade men inställda tripp. Nästa gång säger vi.




2012/07/17

Engelska utvandrare


Vi tittade till "The Mayflower Steps" i Plymouth i gamla England förra veckan. Ett ganska diskret monument över de 100 pilgrimer som for över till det nuvarande New England i Amerika för snart 400 år sedan. I turistcentrat strax bakom trappan på bilden har man även en Mayflowerutställning. För övrigt var det rätt diskret.
Det är väl naturligt att det uppmärksammas mer i USA där de här människorna som tog sig över Atlanten i en liten träskuta har hjältestatus. Alla amerikaner försöker hitta något avlägset släktband till någon som gjorde den första resan 1620.
Vi hade ju själva nöjet att besöka Plymouth, i Massachusetts strax utanför Boston för nästan exakt ett år sedan. Där ligger ju den idag drygt femtio år gamla kopian Mayflower II förtöjd.
På vår lilla Englands-tripp, sprang vi också på ett utvandrar-monument i Portsmouth. Nere på Broad Street intill de gamla murarna står en liten emigrantfamilj.



















2012/07/01

Vintage motel

Blå svalans motel vid Route 66. Foto: Clark Crenshaw
Det finns så många sätt att bo på när man reser i USA. Från "Low Budget" till "No Limit". Vi tipsade nyligen om några udda hotell som t.ex. den gamla kryssaren Queen Mary i Long Beach. Idag länkar vi till USA Today som har hittat gammaldags motel. Längs med historiska Route 66 finns det fortfarande en del guldkorn.