2012/11/25

SAS direkt till San Francisco

Efter att varit nere för räkning, verkar SAS rest sig på nio och laddar nu för fullt för framtiden. Massor med nya linjer. Bland annat börjar dom redan den 8 april 2013 flyga direkt från Kastrup till San Francisco. Swanson's säljer biljetter till premiärturen.



Klassiska "Painted Ladies" eller "Six Sisters" vid Alamo Square.
Legendariska backen på Lombard Street.




2012/11/24

Hello, musiclovers…

…som Leif "Smoke Rings" Anderson alltid öppnade sitt jazzprogram med på Sveriges Radio. Hela USA är givetvis fullt med chanser att lyssna på bra musik. Från små lokala klubbar till stora pampiga konserter. Just de små ställena är ju lättast at komma åt när man är ute och reser. Kanske en jazzklubb på Manhattan, en countryscen i Nashville eller något rockigare nere i Austin, Texas? Möjligheterna är oändliga. Brukar ofta vara billigt eller till och med gratis ihop med mat och dryck.
CNN Travel tipsar om de tio bästa upplevelserna.

Nashville, Tennessee. The Capitol of Music.
Lokala musikställen på Broadway i Nashville.
Vi hade bokat biljetter till Grand Ole Opry, och Dolly dök upp oannonserat!
Väldigt lokalt, men väldigt svängigt.






2012/11/12

När ska man åka till USA?


Senaste tidens Sandy i New York och Katrina i New Orleans 2005 gör kanske att man undrar vid vilka tider man bör åka till USA. Det snabba och enkla svaret är att man alltid kan åka. Risken att råka ut för något är minimal och det finns väl utbyggda varningssystem så man får veta flera dagar innan om oväder är på väg in.

Däremot kan man göra medvetna val beroende på tid på året och inte åka överallt vid alla tidpunkter. Det är ett enormt stort land med flera klimatzoner och ibland dramatiskt växlande väder. Om man till exempel inte nödvändigtvis måste vara i Florida under orkansäsongen så finns det ju ingen anledning att åka dit.

Just Florida är ett favoritresmål för många, men är man inte väldigt värmetålig så undvik staten på sommaren. Även om det kan vara lite svalare vid Atlantkusten så ligger medeltemperaturen på hela dygnet på 33 grader under sommarmånaderna och det är tropisk värme, särskilt i de södra delarna som är de största turistmålen. Därefter kommer orkansäsongen i Florida och övriga sydstater som varar fram till cirka november. Den är i sig ingen anledning att inte resa för det finns som sagt gott om varningssystem ifall man skulle ha oturen att råka ut för en orkan, men man bör i alla fall vara medveten om den när man bokar. Allra bästa tiden för Florida är definitivt december-maj.

I Las Vegas och Texas är det en torrare värme med ökenklimat och heta somrar. Bästa månaderna är mars-maj samt oktober-november med strax under 20 grader på dagen, men vi har t ex varit i Las Vegas i december och då var det precis lagom även om statistiken sa att topptemperaturen normalt skulle ha varit 14 grader. Dock blir det kalla nätter i ökenklimat.

Tänker man åka under svenska sommaren är New England, områdena kring Great Lakes och San Fransisco och norrut bra resmål. Här är klimatet som hemma. Kalifornien är varmare - särskilt nedåt Los Angeles - men funkar även på sommaren på grund av närheten till Stilla Havet.

New York och Washington kan bli enormt varmt mitt i sommaren även om de ligger ganska lång norrut. Har varit i båda städerna olika år i juni/juli och haft 30-35 grader varmt och det är lite väl mycket i storstad!

Vintertid är Vermont och Maine i New England perfekta för skidåkning. Likaså Colorado och Utah som har flera fina skidorter. New York under december/jul-nyår är också fantastiskt, fast inte så mycket för vädret som för atmosfären.

New England är att rekommendera under både sommar och vinter och faktiskt även under hösten. Helt underbart med hög luft och vackra röa/gula/bruna färger innan löven faller av.

Hawaii slutligen. Här har vi inte varit än, men enligt bekanta är det varmt och skönt året om med i princip bara två årstider - sommar (maj-oktober) och vinter (november-april), där vintern är lite svalare och med större risk för regn.





2012/11/09

Norwegian har börjat släppa biljetter


I går började Norwegian släppa sin lågprisbiljetter till USA. Än så länge är det endast sträckorna Köpenhamn, Stockholm, Oslo respektive Helsingfors till New York, men priserna är milt sagt konkurrenskraftiga - det ska enligt reklamen gå att hitta enkelbiljetter för 1 200 kr.

Tydligen blev Norwegians hemsida snabbt överbelastad efter biljettsläppen, men idag gick det att komma in. Gjorde ingen grundlig genomsökning och hittade heller ingen biljett för 1 200 men däremot för 1 940, vilket också är ett riktigt bra enkelbiljettspris.

Premiärflygningen är den 31 maj 2013.


2012/11/03

Nashville, Tennessee



Från Los Angeles via t.ex Austin och Detroit till New York är det många städer som är viktiga för den amerikanska musikkulturen. T.ex Memphis, Tennessee. Men för många är det ändå Nashville som smäller högst.
Vi besökte själva staden för två år sedan och kan bara hålla med. Levande musik på massor av ställen i hela stan. Det fantastiska Country Music Hall of Fame. Och nu bygger man en jätteanläggning i kvarteren runt omkring. The Music City Center öppnar under 2013. Det finns redan en Walk of Fame som som uppmärksammar nya och gamla stjärnor. Listan på musiker som hittar och har hittat sin rötter här blir lång. http://musiccityradio247.com/



King of Leon premierades nyligen. Foto: Getty Images.

Bygget av The Music City Center går starkt framåt. Foto: OxBlue®