2013/12/29

Gatumat på hjul

Matoset ligger ibland tungt på Manhattan.
I amerikanska städer har man alltid kunnat komma åt streetfood av olika sorter. Av det enkla skälet att folk varken har tid eller råd att sätta sig på en lunchrestaurang. Hot dogs, burritos och massor med annat mer eller mindre nyttigt på menyn. Som turist är man ju också tacksam för detta ibland.

Sydsvenskan skriver i dag om fenomenet Foodtrucks som är på väg till Malmö. Det här startade i Texas - och i synnerhet i Austin - och är enligt tidningen en miljardindustri idag. Och eftersom vi inte pratar om mat à la pastavagn, utan riktigt bra så kallad "Slow Fast Food", så är det ett välkommet intåg. Några trucks finns nog redan och vi vet att diskussioner har pågått ett tag mellan entreprenörer och representanter för svenska hälsomyndigheter som skall lämna tillstånd, men nu verkar det alltså vara på gång.

Foodtruck. foto: chevydetroit.com
Vi upplevde bra exempel på Foodtrucks i Detroit i somras. Vi kom till området kring Campus Martius i Downtown runt lunchtid och fräscha vagnar som spred härliga dofter stod uppradade där. Här fanns också stolar, bord och parasoller. Massor med matgäster från kontoren runt omkring. Vi satte oss ner i lugn och ro och käkade. Vips, direkt när lunchtimmen var slut, så drog alla vagnarna i väg och det var helt tomt på torget. Nästa dag kommer dom att vara tillbaka igen.

Vi hittade en länk till bra Foodtruck-mat i USA där man kan leta efter specialiteer i de städer man tänker besöka. Även Truxmap som med kartor visar vägen och en kompletterande app till smartphonenen ger vägledning. Det är ju viktigt med aktuell info för både tider och parkeringsplatser kan ändras från dag till dag. Vi ser fram emot lite schysst käk i Los Angeles i maj och att det kanske finns några lunchvagnar här hemma till sommaren.







2013/12/25

Detroit

Huset med studion höll på att rivas för ett motorvägsbygge, men nu står det säkert.
Paul McCartney såg nyligen till att flygeln blev renoverad och stämd.
Staden kallas ju Motown på grund av den historiskt dominerande bilindustrin. Namnet anammades även av musikbranschen med det berömda skivbolaget i täten.
Detroit grundades för över 300 år sedan av den franske äventyraren Cadillac. För 110 år sedan bildades Ford Motor Comapany och det har präglat staden sedan dess.
Det är väl ingen som har missat att staden Detroit gick i konkurs i höstas. Man har i flera decennier haft stora problem med utflyttning på grund av en enorm strukturomvandling. Befolkningen har i princip halverats. Detta ger givetvis sviktande skatteinkomster som i sin tur ger sämre samhällsservice. En ond cirkel som många städer och länder brottas med. Det är ingen hemlighet att fattigdom och brottslighet följer i de spåren. Men det är inget fel på Detroitbornas stolthet och fighting spirit.

Den gamla centralstationen påstås vara världens största tomma byggnad.
De tre stora (GM, Ford och Chrysler) överlevde den senaste krisen med bland annat stort stöd till bilindustrin från amerikanska staten. Mycket är tillbakabetalt, och framför allt kan man idag se ett överskott tillbaka till statskassan med t.ex nya jobb. Visst ser man att staden har tagit stryk, men det relativt lilla "down town" ser bitvis rätt charmigt ut. Det är definitivt en stad värd att besöka. Vi besökte bland annat The Henry Ford, som är både museum och parker. Ett besök på den moderna fabrik som tillverkar USA:s mest sålda bil ingick också.

Mycket är knutet till bilindustrin. Vill man äta gott kan man t.ex åka till Vinsetta Garage som finns i en nerlagd bensinmack längs Woodward Avenue. Den gatan förvandlas varje år i augusti till världens största "spontana" bilträff. På ön Belle Isle som ligger mitt i floden mellan USA och Kanada körs det årligen ett Grand Prix i parken, oftast i juni. Men i augusti under vårt besök var det väldigt tomt. I januari månad  är det den stora internationella bilmässan mitt i inne i stan. En bit västerut i Michigan ligger Brooklyn där det körs Nascar-race. Det räknas som hemmabana för Ford och Chevrolet.

Sen finns det ju givetvis andra stora sporter som ishockey med Detroit Red Wings, baseball med Detroit Tigers, basket med Detroit Pistons och Detroit Lions som spelar amerikansk football. Alla har stora fina arenor, och Red Wings har nästan alltid svenska spelare i laget, som t.ex storheten Henrik Zetterberg.


Utan Henrys svarta T-Ford hade inte Detroit växt som det gjorde.
Idag kan man åka i dem i Greenfield Village i anslutning till museet.
Greenfield Village är en stor park med massor av USA:s historia.
En del hus är autentiska, andra nybyggda replikor av klassiska byggnader.
Bra käk men kö till och med en vanlig tisdagkväll.
Sport är viktigt i en arbetarstad.
Publiken verkade uppskatta att Logano vann på hemmaplan med en Ford.
Fika mitt i stan trots allt.
Pantbanken har stängt efter 86 år, men det öppnas samtidigt trendiga caféer och butiker.
Här körs Detroits Grand Prix till sommaren igen. Foto: Autoblog.





2013/12/18

2013/12/13

Långflygning med Norwegian

Boeing 787 Dreamliner. Foto: mynewsdesk
I maj kommer vi att prova Norwegian när vi åker till Los Angeles. De började sina långflygningar – bland annat till USA – sommaren 2013 och det är ju välkänt att de har nya och moderna Boeing 787. Priset var lågt – 4.900 kronor per person för direktflyg från Köpenhamn. Det går dock att ytterligare få ner kostnaden. Mat, platsreservation och incheckat bagage var tillval och kostade 559 kr per person och sträcka, utan detta tillval skulle priset alltså varit ca 3.800 kr. Men åtminstone mat och incheckat bagage tyckte vi inte vi kunde vara utan.

Det blir andra turen till Los Angeles. När vi åkte därifrån förra gången kände vi att vi inte ens hade kunnit se hälften av vad vi ville, så nu får vi en chans till. En avstickare till Las Vegas – en av våra favoritstäder – står också på agendan.



2013/12/08

Inspiration

Man kan aldrig få för många tips om resmål och attraktioner. Amerikansk USAToday har bland annat en egen avdelning för oss som reser.
Massor av tioitopp-listor på vad man skall göra i olika städer. Nu senast de bästa städerna för shopping. Santa Fe i New Mexico vann lite otippat. New York lite mer väntat på andra plats. Sen Chicago, Nashville, Las Vegas, Atlanta, Dallas, Orlando, Seattle och Washington. Lite irriterande att vi fick korta ner en resa häromåret och stryka just Santa Fe. Bättre lycka nästa gång.
Julskyltning på 6th Avenue.
Foto: USA Today.
Ni som har möjlighet att fira jul i New York kan hitta tips på årets festliga utsmyckningar, julskyltningar, julmarknader och var man t.ex hyr och åker skridsko. Kort sagt här finns massor med färsk info att gå igenom innan man ger sig iväg.







2013/12/06

Rand McNally Road Atlas fyller 90 år

1930 års utgåva
2014 års utgåva
Ingen skulle väl ge sig iväg utan GPS när man bilar i USA idag, men vi gillar att ha en bra atlas också. Rand McNally har gett ut atlaser i 90 år.
Vår äldsta är från 1989, och det är den enda vi behåller, men vi byter regelbundet ut de nyare med den senaste versionen när vi är i USA.
Här finns "Best of the road", dvs städer som vunnit utmärkelser för att vara sevärda, tips för att göra resan roligare och säkrare och mycket mer. Och så kartor förstås. Pris cirka sex till sju dollar hos bland annat Walmart.
Nu skriver vi trots allt 2014, så numera säljer Rand McNally också GPS-utrustning och visst finns det online-kartor på hemsidan och en Trip Planner App.