2010/04/04

Att gifta sig i USA i allmänhet - och i Las Vegas i synnerhet

Varför inte passa på och gifta er när ni är i USA? Reglerna är naturligtvis olika i de olika staterna så kontrollera noga i förväg vad som gäller. Reglerna i Nevada är föga förvånande de mest liberala, medan det i en del andra stater kan krävas både blodprov och väntetid mellan utfärdandet av licens och själva bröllopet.

Ett bröllop i Las Vegas kräver att ni fixar ett hinderprövningsbevis på engelska hos skattemyndigheten innan ni åker. Har ni varit gifta tidigare är det viktigt att det tydligt framgår att tidigare äktenskap är upplösta. Väl på plats måste ni ta er till närmaste county-kontor och skaffa en amerikansk äktenskapslicens. Här behövs hinderprövningsbeviset och pass och kostnaden ligger på 55-60 USD. I Las Vegas finns Clark County Courthouse på 201 Clark Avenue, där det går på löpande band med effektiva "inslussare". Glömt inte att skicka en vidimerad kopia av äktenskapscertifikatet till skattemyndigheten. Ert äktenskap är alltså inte giltigt i Sverige förrän det blivit godkänt och registrerat här hemma.

Vi gifte oss i Las Vegas 2007. Vi har båda varit gifta tidigare och tyckte att det kunde vara kul att göra något annorlunda, men vi var samtidigt överens att det inte fick bli alltför smaklöst och larvigt. Vi fixade vår licens första dagen och valde sedan en vanlig cermoni på a Little White Chapel på Las Vegas Boulevard. Vanlig i Las Vegas innebar i vårt fall att vigselförrättaren var från Hawaii, hade midjelångt hår och ett stort halsband gjort av hajtänder, men det får i de här sammanhangen betraktas som ganska normalt! Vigseln efter vår var en drive in-vigsel där förrättaren hängde ut genom en lucka (à la McDonalds) och vigde ett ungt par i bil. Kostnaden för vår vigsel låg på ca 70 USD, utan några tillval (bukett, limousin, champagne, kläder etc). Vi valde att åka till hotellet och byta om och sedan ta vår bröllopsmiddag på Top of the World längst upp i Stratosphere Tower.

Annars kan ni välja precis den cermoni ni önskar - det finns inga gränser, inte heller vad gäller kostnaden. Kapellen ligger på rad längs Las Vegas Boulevard norrut mot Downtown och det finns inte ett hotell som inte har bröllopspaket. Ni kan till exempel gifta er i en gondol på the Venetian eller i Eiffeltornet på Paris eller så kan ni åka helikopter till Grand Canyon och gifta er där.  Ni kan ha en Elvis-kopia som vigselförrättare. Ni kan klä ut er till i princip vad som helst och ha vilket tema ni vill.  Givetvis finns det också "seriösa" bröllopspaket. Kolla på sajten Las Vegas Weddings eller ert hotells hemsida för tips. Grundregeln är förstås att ju finare hotell, desto bättre standard på bröllopspaketen.

Det är ingen hemlighet att väldigt mycket är otroligt plastigt och smaklöst. Det är lätt att både känna sig pressad av säljare av bröllopspaket och att bli lurad (t ex lurades vi att köpa Notarius Publicus-intyg som det sedan visade sig att vi inte alls behövde). Välj helt enkelt att gå er egen väg och var inte rädda för att säga nej. Då kan det bli hur bra som helst och ett minne för livet.

Till sist: Om man skulle ångra sig så finns det alltid "skilsmässokontor" runt hörnet. Man kan få äktenskapet upplöst lika kvickt som man gifte sig om det visar sig att det var förhastat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar