2010/02/19

Inresetillstånd och säkerhetskontroller

Inresetillstånd

Reglerna om inresetillstånd ändras och uppdateras hela tiden, men nedanstående är vad som gäller i dagsläget (senast uppdaterat april 2016).

Sverige omfattas av det s k Visa Waiver-programmet som innebär att svenska medborgare som reser till USA för att turista eller för ett affärsbesök inte behöver visum, läs mer på amerikanska ambassadens hemsida. Det inresetillstånd som man får genom Visa Waiver-programmet är giltigt i 90 dagar från det datum man passerat gränsen.


Vad man som svensk medborgare måste göra är:

- Göra en elektronisk ansökan om inresetillstånd via ESTA senast 72 timmar innan avresa. Längst upp till höger på startsidan kan man välja svenska som språk. Svaren man skriver in på frågorna måste dock vara på engelska. Avgiften för att ansöka är 14 USD och betalas med kort direkt på sajten. Bra att ha tillhands när man börjar är sitt pass, resebekräftelsen, adressen för första natten i USA, information om sin arbetsgivare (om någon) samt sitt kreditkort. Sen är det bara att köra igång!

En sak som man kan tänka på är att under Reseinformation/adress i USA ska man fylla i det hotell man kommer att bo på första natten. Men under avsnittet Kontaktinformation i USA så skriv inte in samma hotelladress eller någon hotelladress överhuvudtaget. Har du ingen person som är din kontakt i USA så skriv inget under detta avsnitt. För ner du sen eventuellt ska uppdatera informationen inför en ny resa så kan du nämligen inte ändra Kontaktinformation, endast Reseinformation. Det innebär att det står - som exempel - en adress i Kalifornien i reseinformation, dit du ska på din nya resa, medan det står en kontaktinfo i Washington DC, där du kanske var på din förra resa. Har aldrig hört att någon blir nekad inresetillstånd på grund av det, men det är alltid bäst att se till att informationen man lämnar är 100 % korrekt.

Inresetillståndet är giltigt i två år, vilket innebär att vid nästa resa inom en tvåårsperiod behöver man bara logga in med sitt tillståndsnummer och uppdatera datum, flightnr och uppgift om adress för första natten i USA. ESTA har börjat maila ut en påminnelse 30 dagar innan inresetillståndet löper ut.

Det finns gott om "mellanhänder" på internet som erbjuder sig att ordna visum åt er, men ni behöver inte ens kunna engelska,  ni gör det lika lätt själva på ESTA:s hemsida genom att klicka på svenska längst upp på sidan. Kostnaden på t ex sajten allavisum.se är 390 kr per visum. För en familj på kanske fyra personer innebär det 1 560 kr jämfört med 370 kr om man gör det direkt på myndighetens hemsida.

- Nytt från den 31 oktober 2010 är APIS (Advanced Passenger Information) som innebär att information om flight, adress för första natten i USA samt uppgifter i passet måste rapporteras in i förväg. Vanligen gör resebokningsföretagen detta - om inte måste man lämna uppgifterna senast i samband med incheckningen. Alla flygplatsers och flygbolags hemsidor innehåller information APIS.

Passen måste vara maskinläsbara med ett inbyggt chip. De flesta svenska pass är av den sorten nu, men om man har ett gammalt pass är det klokt att kolla upp.

Själva gränspasseringen kan vara med långdragen historia med långa ringlande köer. Alla skall fotograferas och lämna fingeravtryck. Tulldeklarationen lämnas in när gränspasseringen är avklarad.

Säkerhetskontroller

Säkerhetskontrollerna är grundliga vid all flygning numera, men vid resor till USA är de om möjligt ännu mer omfattande. Så kallad kroppsskanning finns nu i princip vid alla amerikanska flygplatser. Och i september 2010 fick vi göra ytterligare en säkerhetskontroll när vi landat i Atlanta/Georgia, fast vi inte skulle åka vidare med inrikesflyg.

Det genomförs numera också en ytterligare säkerhetskontroll av elektronisk utrustning vid ankomsten till USA. Utrustningen skall då fungera och batteriet vara fulladdat. Undvik att anlända med ett urladdat batteri - det är ingen giltig orsak till att slippa kontroll, utan ställer bara till tidsödande problem för er.  

Det har också sedan 1 november 2009 införts restriktioner när det gäller antal handbagage och storleken på dessa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar