2010/02/19

Inresetillstånd och säkerhetskontroller

Inresetillstånd

Reglerna om inresetillstånd ändras och uppdateras hela tiden, men nedanstående är vad som gäller i dagsläget (senast uppdaterat oktober 2014).

Sverige omfattas av det s k Visa Waiver-programmet som innebär att svenska medborgare som reser till USA för att turista eller för ett affärsbesök inte behöver visum, läs mer på amerikanska ambassadens hemsida. Det inresetillstånd som man får genom Visa Waiver-programmet är giltigt i 90 dagar från det datum man passerat gränsen.


Vad man som svensk medborgare måste göra är:

- Elektroniskt ansöka om inresetillstånd ESTA (Electronic Travel Authorization). Detta skall göras senast 72 timmar före avresa. Från och med den 8 september 2010 är avgiften för att ansöka 14 USD. När man fått sitt inresetillstånd är det giltigt i två år och det enda man behöver göra om man åker till USA på ytterligare resor under denna tvåårsperiod är att uppdatera med nya resemålet, hotelladress och flightnummer. ESTA mailar numera ut en påminnelse till dig 30 dagar innan ditt visum håller på att löpa ut. Förutom samma personinformation som man tidigare har varit tvungen att lämna så måste du sedan 2012 även ange ditt födelseland. Det räcker inte längre med att ange att man är svensk medborgare. Är man flera som åker samtidigt går det bra att lämna in alla ansökningarna i en gruppansökan.

Det finns gott om "mellanhänder" på internet som erbjuder sig att ordna visum åt er, men ni behöver inte ens kunna engelska,  ni gör det lika lätt själva på ESTA:s hemsida genom att klicka på svenska längst upp på sidan. Kostnaden på t ex sajten allavisum.se är 390 kr per visum. För en familj på kanske fyra personer innebär det 1 560 kr jämfört med 370 kr om man gör det direkt på myndighetens hemsida.

- Nytt från den 31 oktober 2010 är APIS (Advanced Passenger Information) som innebär att information om flight, adress för första natten i USA samt uppgifter i passet måste rapporteras in i förväg. Vanligen gör resebokningsföretagen detta - om inte måste man lämna uppgifterna senast i samband med incheckningen. Alla flygplatsers och flygbolags hemsidor innehåller information APIS.

Passen måste vara maskinläsbara med ett inbyggt chip. De flesta svenska pass är av den sorten nu, men om man har ett gammalt pass är det klokt att kolla upp.

Själva gränspasseringen kan vara med långdragen historia med långa ringlande köer. Alla skall fotograferas och lämna fingeravtryck. Tulldeklarationen lämnas in när gränspasseringen är avklarad.

Säkerhetskontroller

Säkerhetskontrollerna är grundliga vid all flygning numera, men vid resor till USA är de om möjligt ännu mer omfattande. Så kallad kroppsskanning blir vanligare och vanligare vid de amerikanska flygplatserna. Och i september 2010 fick vi göra ytterligare en säkerhetskontroll när vi landat i Atlanta/Georgia, fast vi inte skulle åka vidare med inrikesflyg.

Det genomförs numera också en ytterligare säkerhetskontroll av elektronisk utrustning vid ankomsten till USA. Utrustningen skall då fungera och batteriet vara fulladdat. Undvik att anlända med ett urladdat batteri - det är ingen giltig orsak till att slippa kontroll, utan ställer bara till tidsödande problem för er.  

Det har också sedan 1 november 2009 införts restriktioner när det gäller antal handbagage och storleken på dessa.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar