2010/06/15

Att söka visum till USA

Hur söker man visum till USA och vad ytterligare måste vi tänka på?

Sverige omfattas av Visa Waiver-programmet som i princip betyder att svenska medborgare inte behöver visum till USA vid semester eller affärsbesök. Det inresetillstånd man får genom programmet gäller för 90 dagar från det man passerat gränsen.

Anledningen till att vi skriver "i princip" är att det finns en del andra obligatoriska ansökningar som måste göras och som till största delen tillkommit efter 9/11. Förändringar görs ständigt men detta är vad som gäller i dagsläget (april 2016).

1) Elektronisk ansökan om inresetillstånd måste göras via ESTA senast 72 timmar innan avresa. Längst upp till höger på startsidan kan man välja svenska som språk. Svaren man skriver in på frågorna måste dock vara på engelska. Avgiften för att ansöka är 14 USD och betalas med kort direkt på sajten. Bra att ha tillhands när man börjar är sitt pass, resebekräftelsen, adressen för första natten i USA, information om sin arbetsgivare (om någon) samt sitt kreditkort. Sen är det bara att köra igång!

En sak som man kan tänka på är att under Reseinformation/adress i USA ska man fylla i det hotell man kommer att bo på första natten. Men under avsnittet Kontaktinformation i USA så skriv inte in samma hotelladress eller någon hotelladress överhuvudtaget. Har du ingen person som är din kontakt i USA så skriv inget under detta avsnitt. För ner du sen eventuellt ska uppdatera informationen inför en ny resa så kan du nämligen inte ändra Kontaktinformation, endast Reseinformation. Det innebär att det står - som exempel - en adress i Kalifornien i reseinformation, dit du ska på din nya resa, medan det står en kontaktinfo i Washington DC, där du kanske var på din förra resa. Har aldrig hört att någon blir nekad inresetillstånd på grund av det, men det är alltid bäst att se till att informationen man lämnar är 100 % korrekt.

Inresetillståndet är giltigt i två år, vilket innebär att vid nästa resa inom en tvåårsperiod behöver man bara logga in med sitt tillståndsnummer och uppdatera datum, flightnr och uppgift om adress för första natten i USA. ESTA har börjat maila ut en påminnelse 30 dagar innan inresetillståndet löper ut.

2) Advanced Passager Information (APIS) måste inrapporteras in i förväg. Vanligen gör resebolagen detta, annars kan man själv logga in på flygbolagets hemsida och rapportera. Skall vara inrapporterat senast i samband med incheckningen.

3) Har du inget maskinläsbart pass med inbyggt chip så byt ut det mot ett nyare.

Själva gränspasseringen är för det mesta en ganska långdragen historia där alla skall fotograferas och lämna fingeravtryck. Tulldeklarationsblanketten som delats ut på planet skall lämnas in när gränspasseringen är avklarad.

Vi har skrivit det tidigare flera gånger men här kommer det igen: Googlar ni t ex "visum USA" så kommer massor av aktörer upp som erbjuder sig att fixa visum åt er. De flesta är nog helt seriösa, men det är en onödig kostnad. Det är jättelätt att själv söka på ESTA-länken ovan. Och det kostar 14 USD jämfört med minst 50 USD som ni får betala om någon annan ska göra det åt er.

1 kommentar:

  1. Hej Mats och Vivi!
    Jag har precis startat en blogg som ska fungera som en liten GPS för min familj och vänner hemma, då jag är aktuell för spektakel i USA. Denna blogg har hjälpt en hel del i planeringen inför resan. Jag tänkte bara tacka för det vackra skrivandet, och hoppas att ni fortsätter i många år framöver.
    Jag vill även meddela att jag har kopierat information från er blogg till min, mest för enkelhetens skull, samt att ni uttrycker er så väl, vilket känns dumt att fördärva. Jag har självklart refererat informationen till er blogg. Ha en underbar tid tillsammans, ni är grymma!

    Många varma hälsningar,
    Amar Kadic,
    amarkadic.blogg.se
    amar_kadic@hotmail.com

    SvaraRadera