2010/09/01

Personlig säkerhet

Vi har hört att i de större städerna är kriminaliteten väldigt hög och att det är vanligt med både rån och mord? 

Vi har aldrig någonsin råkat ut för något kriminellt under alla de resor vi gjort i USA sedan 1981 och vi anser inte att det – givetvis med så kallad "normal aktsamhet" – skulle vara farligare att åka till USA än till något annat resmål.

Polismännen syns alltid mycket ute – på både vägar och på allmänna platser. Överallt där stora folkmängder rör sig finns det gott om polismän och det känns bra. Utseendemässigt kan de ibland kännas lite skrämmande för de är oftast storvuxna och bär handeldvapen, men vi upplever dem alltid som vänliga, hjälpsamma, lite coola och måna om vår säkerhet. På grund av 9/11 och terroristhoten finns personal från Transportation Security Administration på alla flygplatser, busstationer, tågstationer och det kan hända att de kontrollerar passagerare, inget vi råkat ut för dock.


Givetvis ska man inte efter mörkets inbrott trava omkring alltför mycket utanför turist- eller cityområdena. Men detta gäller ju överallt man åker i världen – och även här hemma.

"Normal aktsamhet" – som försäkringsbolagen skulle uttrycka det – är förstås att inte gå omkring i exklusiva smycken, att inte ha hela reskassan i plånboken i bakfickan, att inte låta sitt bagage ligga fullt synligt i bilen när man lämnar den eller att lägga ifrån sig kamera, telefoner och liknande, men – återigen – detta är väl regler man måste tillämpa var man än befinner sig.

Vad man kan tänka på är att före resan ta kopior av viktiga dokument som pass, kreditkort och resecheckar och förvara tillsammans med telefonnummer/mailadresser dit man kan vända sig om de skulle försvinna. Skall dock förstås inte förvaras tillsammans med originaldokumentet. Notera också telefonnummer till närmaste svenska konsulat och till svenska ambassaden i Washington DC. Skulle ni bli av med något anmäl alltid till polisen och be att få en kopia av anmälan, för den kommer du att behöva när du ska försöka få ersättning av ditt försäkringsbolag hemma.


Se till att vara ordentligt försäkrade – det finns ett par inlägg om detta på bloggen. Det kostar inget att ringa nödnumret 911 och nödtelefoner finns utplacerade med jämna mellanrum på alla större vägar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar