2010/07/08

Highway 1

En av USAs absolut vackraste vägar är Pacific Highway 1 som går längs Stilla Havs-kusten från Leggett i norra Kalifornien till Capistrano Beach söder om Los Angeles.

Vi har kört knappt hälften av vägen fast i två omgångar - 2004 körde vi från San Francisco ner till San Simeon och i januari 2010 åkte vi från Malibu och neråt. (Den senare turen har vi redan skrivit lite om i vår sida om San Diego). Vill man åka Highway 1 i sin helhet får man nog räkna med att det tar minst 3-4 dagar för vägen är ganska slingrig. Bussarna går mestadels på den större Interstate 5, medan Amtrak faktiskt kör vissa sträckor längs kusten.

I princip hela vägen går verkligen längs den klippiga kusten och genom små mysiga orter, endast minimala sträckor går öster om samhällena. Naturen är på gränsen till karg med vindpinade träd och mycket berg och klippor men samtidigt blommar det överallt. Varje gång man tycker att nu måste man väl ha passerat den allra vackraste delen så runt nästa berg är det ännu vackrare. Tusentals sjölejon och sälar ligger och solar på stränderna.

Alla samhällen vi passerade var maritima och med gott om restauranger. Nästan alla har småbåtsmarina och badplatser. Några höjdpunkter var t ex Montery, där vi provade amerikansk musselsoppa i bröd - Clam Chowder - och där hamnen var full med lekande sjölejon. Här kan man åka en liten loop längs havet som heter 17-mile Drive. På parkeringsplatserna möts man av Piff och Puffs kusiner.

Vid San Simeon stannade vi och besökte gamle tidningskungen William Randolph Hearsts otroliga bygge - av honom själv benämt "the Ranch" men som numera kallas Hearst Castle. Inte likt något annat och förtjänar ett eget inlägg så småningom.

Här övernattade vi på ett Best Western Oceanfront-motell som låg helt intill havet och där det var uppsatt öppna keramiska ugnar för grillning. En oförglömlig kväll med det vilda havet som dånade och de öppna eldarna från dessa ugnar.

Från Santa Barbara och neråt ändrar samhällena karaktär och surfkulturen blir mer tydlig. Överallt ligger surfarna med sina brädor i vattnet och väntar på "den rätta vågen". Här tas surfing på allvar!

 Golden Gate Bridge i San Francisco med sin sjömansstaty är länken över till vackra Sausalito,
där Highway 1 fortsätter norrut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar