2010/02/20

Praktiska tips

Bagage
Flygbolagen har sedan första halvåret 2010 ändrat sina regler för bagage så att ekonomiklassresenärer som flyger till USA numera endast kan ta ombord ett kostnadsfritt bagagekolli per person. Maxvikten för denna väska är mellan 20 och 23 kilo (beroende på bolag). Mot en avgift om ca 50-100 euro kan ytterligare en väska tas ombord.

Flyger du till USA och sedan skall flyga vidare inrikes eller till Kanada måste du hämta upp ditt bagage och checka in det på nytt inför den nya flygsträckan.

Under början av 2012 har ett par amerikanska inrikesflygbolag infört avgifter även för handbagage och vår gissning är att fler bolag kommer att följa efter. Avgifterna gäller för handbagage modell rullväska, inte för dator- eller handväska.

Massor av tips i konsten att lära sig packa lätt finns på www.onebag.com.

Låset på ditt bagage måste vara av den sort som TSA (Transportation Security Administration) godkänner. Myndigheten gör stickkontroller och om du har annan sorts lås riskerar du att inte få ditt bagage förrän flera dagar senare. Googla bilder för att se vilka lås som är godkända - de ska ha en logotype med en röd liggande romb-liknande figur. Finns att köpa i alla butiker som säljer resväskor.

Bensin
I princip alla bensinstationer tillämpar förskottsbetalning dygnet om. Oavsett om man betalar med kort eller kontant krävs att man går in på stationen och antingen betalar i förväg (så det gäller att ha koll på hur mycket tanken rymmer och hur mycket som förbrukats) eller helt enkelt lämnar sitt kort "i pant". Det är sällan våra kreditkort fungerar i pumparna för oftast skall man knappa in sitt postnummer (zip code) och det funkar inte med svenska postnummer. Det enda bensinbolag som vi hittat som helt och hållet accepterat våra kort i automaten är Sunoco.

Bensin är billigt, även om amerikanerna klagar över höjda priser, och säljs i gallon (3,79 liter).

Dricks
Personal inom serviceyrken är oftast dåligt betalda och beroende av dricks. Lonely Planet rekommenderar de här nivåerna:

- Bärare på flygplatsen: 2,5 USD per väska
- Bartender: minst 1,5 USD per drink
- Concierger: ingenting för upplysningar, minst 20 USD för att ordna t ex showbiljetter
- Hotellstädare: 2-4 USD per natt
- Restauranger och room service: 15-20 % om dricks inte redan är inkluderat
- Taxichaufförer: 10-15 % avrundat uppåt till nästa dollar

Som europé är man van vid att ge dricks som ett bevis på uppskattning och känner sig ofta pressad av alla absolut inte subtila hintar om hur mycket man bör ge. Så det finns egentligen bara en lösning: att anpassa sig och ge dricks.

Håll dock ögonen öppna - ibland lägger restaurangen helt sonika till dricksen på totalbeloppet. Står det t ex Extra eller Complementary på notan så är dricksen inkluderad och man behöver inte betala mer.

Elnätet
I USA är det 110 V elnät så det går inte att använda våra elektriska apparater avsedda för 220 V utan en adapter. En sådan kan du köpa på t ex Clas Ohlsson innan resan. Men den är även lätt att hitta på plats ifall du glömt bort det. Finns på flygplatserna och i de flesta elektronikbutiker.

Frimärken
Köps lättast på United States Post Offices som finns i varje samhälle och är lätta att hitta till. Vissa Walgreen och CVS (apotekskedjor) har frimärken men långt ifrån alla. Det är mycket sällan man kan köpa frimärken på samma ställe som man köper vykorten. För närvarande kostar det 0.98 för vykort till Europa.

Försäkring
Det är nödvändigt med en heltäckande privat reseförsäkring när man reser i USA. Akuta läkarbesök kan annars bli extremt dyra. Förvara försäkringsbeviset i plånbok eller liknande.

De flesta svenska hemförsäkringar innehåller visst resskydd som dock oftast inte är tillräckligt för USA-resan. Kontakta ert försäkringsbolag och hör vad de säger. Oftast kan man köpa en komplettering.

Vi brukar köpa försäkringsskydd on-line för det exakta antalet dagar vi är borta hos Gouda. Kostar ungefär 1.000-1.500 SEK per person för en resa på 1-2 veckor.

När man hyr bil erbjuder uthyrningsfirman olika försäkringar och självriskeliminering, t ex Personal Accident Insurance (olycksfall), Personal Effects (stöld) och Liability Insurance (tredjepartsförsäkring vid skadeståndskrav). Kostnaderna ligger mellan 5 och 40 USD per försäkring och dag. Det kan vara lönt att prata med sitt försäkringsbolag i förväg och få rekommendationer. Ofta skiljer sig försäkringarna mellan bolag och stater och man blir lätt lite ställd när man står framför uthyrningsdisken och en oftast ganska stressad säljare börjar räkna upp vilka försäkringar de erbjuder.

Vi brukar prioritera Liability Insurance, eftersom vi har skydd för stöld samt en självriskeliminering i vår hemförsäkring. Motormännen har en bra försäkringssammanställning på www.motormannen.se.

Helgdagar
Allmänna helgdagar är:

- Nyårsdagen 1 januari
- Martin Luther King Jr Day tredje måndagen i januari
- Presidents' Day tredje måndagen i februari
- Memorial Day sista helgen i maj
- Independence Day 4 juli
- Labor Day första måndagen i september
- Colombus Day andra måndagen i oktober
- Veterans' Day 11 november
- Thanksgiving fjärde torsdagen i november
- Juldagen 25 december

Internet
Har du datorn med hemifrån finns det gratis wifi på många ställen - t ex har alla McDonalds och Starbucks gratis trådlöst internet.

Utan egen dator finns det förstås gott om internetcaféer och är du i en av de större städerna är det allra bästa alternativet att söka upp en Apple-butik. Apple har ett stort antal datorer uppkopplade och du kan surfa gratis hur mycket du vill. Det är en del av deras kundpolicy och säljarna är inte alls påträngande utan går bara förbi och låter en veta att de gärna hjälper till om man behöver det.

Kontanter/Kreditkort
Kreditkort/betalkort är ett måste i USA, inte bara till att betala med utan även vid incheckning på hotell, deposition för hyrbil etc. MasterCard, VISA och så förstås American Express fungerar alla lika bra. Vi brukar sätta in ett större belopp på ett konto som vi båda har kort till och använder sen det för hotell, mat, bensin och inträden nästan överallt. Men vi tar också med oss kontanter som vi använder när vi inte känner oss bekväma med att lämna ifrån oss vårt kort. Därutöver har vi vardera ett kreditkort som extra säkerhet.

Resecheckar - som väl nästan inte används alls i Europa - funkar faktiskt fortfarande ganska okej i USA. En fördel med resecheckar är att de är försäkrade så att man kan få ersättning om man skulle förlora dem. Tänk bara på att anteckna checkarnas nummer eller ta en kopia på dem. Uttagsautomater (ATM) finns överallt och det är väldigt smidigt att snabbt få ut kontanter. Tänk på att inte ta ut många småbelopp för banken tar ut en ganska rejäl avgift för varje uttag.

Ta inte med svensk valuta och räkna med att växla den i USA. Du får en usel växelkurs och det är inte lika lätt att hitta växlingsställen som det är hemma.

Längdmått
1 inch = 2,54 cm
1 foot = 30,48 cm
1 mile = 1,6 km (omvänt 1 km = 0,6 miles)

En bra detaljerad omvandlingsguide finns på SWEA.

Om det händer något

Vad man kan tänka på är att före resan ta kopior av viktiga dokument som pass, kreditkort och resecheckar och förvara tillsammans med telefonnummer/mailadresser dit man kan vända sig om de skulle försvinna. Skall dock förstås inte förvaras tillsammans med originaldokumentet.

Notera också telefonnummer till närmaste svenska konsulat och till svenska ambassaden i Washington DC. Skulle ni bli av med något anmäl alltid till polisen och be att få en kopia av anmälan, för den kommer du att behöva när du ska försöka få ersättning av ditt försäkringsbolag hemma.

Reseguider
Har provat ett antal reseguider för USA och vår favorit - åtminstone om det är första gången man besöker just det resmålet - är Första Klass Reseguider eller Pocketguider utgivna av i Sverige av Reseförlaget. Väldigt många av deras resmål är utgivna på svenska och upplägg och layout är bra med många bilder.

Billigare alternativ på svenska är Wilma Guides och Berlitz, men ingen av dessa två håller måttet. I Berlitz guider har vi till och med hittat uppenbara fel.

Dessa tre är dock inte de mest detaljerade, utan vill man ha mer utförliga böcker, speciellt om man reser till andra ställen än de vanligaste resmålen i USA, finns t ex Moon Handbooks. Finns bara på engelska och med färre bilder, men efter ett tag upptäcker man att de faktiskt är riktigt bra uppbyggda med massor av information.

En av de mest kända guiderna är Lonely Planet som har guider över i princip varje resmål över hela världen, oftast på engelska. Har själv inte riktigt lyckats bli bekväm med dessa men det beror nog mer på mitt tålamod än på att guiderna inte skulle vara bra.

Givetvis är nätet det ställe där man i förväg hittar mest och bäst uppdaterad info, men oftast har man sen inte datorn med på resan och då är en gammaldags hederlig guidebok bra att ha.

Alla städer, större attraktioner och nationalparker i USA har väldigt bra Visitor's Information Centers som mer än gärna hjälper till.

Telefon
USAs landsnummer är 001.

Ringa hem till Sverige: 011-46-riktnummer utan nollan-telefonnumret.
Nödsamtal = 911
Sveriges ambassad = 202-467 2600

Temperatur
Enkel omvandling som inte är 100 % exakt men som funkar som huvudräkning:
-Dela farenheit-temperaturen med 2 (t ex 90 grader Farenheit / 2 = 45)
-Dra bort 16 (45-16 = 29)
-Lägg till en tiondel av resultatet (29 + 2,9 = 31,9 grader Celcius)

Tidszoner
Eastern time: -6 timmar
Central time: -7 timmar
Mountain time: -8 timmar
Pacific time:  -9 timmar
Alaska: -10 timmar

Hawaii: -11 timmar

Sommartid i alla stater utom Hawaii och stora delar av Arizona mellan andra söndagen i maj och första söndagen i november.

Varuskatt
Tänk på att det oftast inte är siffran på prislappen som gäller. När du kommer till kassan läggs varuskatt till. Varierar från stat till stat men i genomsnitt ligger varuskatten på 5-7 %, något lägre på mat.

Ett fåtal stater, t ex Tennessee, har ingen personlig inkomstskatt alls, vilket gör staten beroende av varuskatter. Här kan man råka på varuskatt på 10 % eller till och med ännu högre.

Enda staterna som inte tillämpar varuskatt är New Hampshire, Alaska, Montana, Delaware och Oregon.



Senast uppdaterat 2014-06-01

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar