2010/06/12

Frågor om Pacific Highway 1

Den här frågan har återkommit flera gånger.

Vi ska åka längs Pacific Highway 1 och behöver lite tips

För enkel resa från till exempel San Fransisco och ner till San Diego behöver ni minimum 3-4 dagar på er. Vägen är slingrig och backig och hastigheterna ligger på ca 70-80 km/h. I fall ni ska tillbaka till startpunkten så kan man alltid ta den snabbare motorvägen som går öster om highway 1. Tänk på att inte hasta fram, det är alltid längre än vad man tänkt sig och det finns massor av ställen att stanna på vägen. Man hinner inte mer än ut ur storstaden förrän naturen ändras. Vid varje vik eller kurva tror man att "vackrare än så här kan det inte bli", men runt varje berg är naturen bara ännu mer häftig.

Monterey (14 mil söder om San Fransisco) är värt ett besök. Sitt på bryggorna och ät den typiska krabbsoppan i bröd och kolla in sjölejonen/sälarna som leker runt omkring bryggpålarna. Härifrån utgår valsafari-båtar. Kallt och blött men vissa perioder ges val-garanti. I närområdet finns en utmärkt vägslinga längs havet som heter 17-mile drive som verkligen kan rekommenderas.

Längs hela kusten finns gamla spanska missionärsstationer från 1600- och 1700-talen med Santa Barbara Mission som det kanske allra finaste.

Utanför San Simeon ligger Hearst Castle som är tidningskungen William Randolph Hearst fantastiska husbygge som han jobbade med i över 40 år och som verkligen är spektakulärt. Missa inte det. I närheten övernattade vi på ett motell som låg alldeles ute vid havet. Havsutsikt och havets dånande hela natten. De tände eldar i  stora lerugnar och tillsammans med ljudet från havet blev det ett av våra bästa USA-minnen någonsin.

Närmare LA rekommenderas stopp i Santa Barbara - kallas ibland amerikanska Rivieran. Någon minut utanför ligger vindistriktet Santa Ynez Valley samt indianreservatet Chumash. Inte långt från Santa Barbara (dock inne i landet) ligger Solvang en stad med ursprung i danska immigranter och med många "danska inslag".

Strax norr om LA ligger Santa Monica med sin "sydengelska" pir med restauranger, butiker och tivoli. Detta är också ändstationen för Route 66. Santa Monica bjuder på bra shopping på Third Street Promenad.

Längs hela Los Angeles kust ligger badstränderna - Zuma Beach, Malibu Laggon, Venice Beach, Manhattan Beach, Hermosa Beach etc. Vi har inte varit på alla men två kontraster kan rekommenderas, nämligen Malibu Beach och Venice Beach. Venice har förstås mer liv och mer att titta på, medan Malibu är mer att sitta ute på piren och njuta av god mat och sol och försöka se exklusiv ut.

Har ni gott om tid så ta en tur ut till Catalina Island eller åk på valsafari. Vardera tar en heldag i anspråk.



Fortsätter ni söderut från Los Angeles mot San Diego är surfkulturen ännu mer påtaglig. Här finns många vackra samhällen som är mer eller mindre uppbyggda kring surfing, till exempel Del Mar, La Jolla och Pacific Beach. Om man nu inte känner för att själv kasta sig ut bland vågorna så är det nästan lika kul att sitta på en uteservering och kolla in dem när de ligger och väntar på nästa våg. Om ni känner för att köra ännu längre söderut och passera mexikanska gränsen så är det ganska smidigt på ditvägen. Allt ni behöver göra är att fylla i ett Mexican Tourist Card vid gränsen. Däremot är det striktare kontroll på vägen tillbaka till USA så tänk på att ha pass och visumhandlingar med - vid osäkerhet kolla med mexikanska konsulatet här hemma innan ni åker från Sverige.

Kolla våra inlägg här på bloggen om t ex San Fransisco, Hearst Castle, Highway 1 och Los Angeles/San Diego för mer information och länkar till alla sajter.


3 kommentarer:

  1. Hej ! Ska åka till San Francisco i slutet av augusti och hälsa på våran dotter som jobbar där som au pair. Vi har då planerat att köra higway 1 ner till LA. Blev nyfken på motellet ni bodde på vid Hearst Castle, vad heter det ?
    MVH Lena & Jörgen
    midwife_le@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Motellet hette Oceanfront och var ett Best Western-hotell. Här kommer länken:

    http://www.cavalierresort.com/

    De hade både rum med havsutsikt och lite billigare rum som låg till höger om infarten om jag minns rätt.

    Ha en bra resa!

    SvaraRadera
  3. Hej.
    Vi är 4 st som planerar att åka highway 1 i September.
    För att stanna och se på sevärdigheter räknar vi med en restid på ca 2 veckor,stannar i San Francisco 3 dagar,är det för kort tid.Vilken budget behöver man ha för resan per person?

    Mvh/Goran
    lgoran@telia.com

    SvaraRadera