Boston

Red, white and blue.
Staden spelade en viktig roll under amerikanska revolutionen, vilket sätter stor prägel på allt. Boston har troligen också flest bevarade byggnader i det annars väldigt rivningsglada USA. Byggnader från 1600-talet är en bristvara i landet och betraktas som väldigt gammalt. I gengäld vårdar amerikanerna sina riktigt gamla hus med otrolig omsorg - vilket kanske inte alltid är fallet i särskilt södra Europa.

Copp's Hill Burying Ground.
Foto: Viveca Söderberg
Retrobussar skapar rätt stämning
i gamla städer.
En bra start på ett besök i Boston är att gå the Freedom Trail. Denna  fyra kilometer långa promenad – som är utmärkt med röda tegelstenar på trottoarerna – visar inte bara flera attraktioner, den ger också en hyfsad första introduktion till de centrala äldre delarna av Boston. En bra startpunkt är vid Visitors Information Center i parken Boston Common. I den parken samlades arga kolonisatörer för att uppmana till uppror mot det engelska styret. Och sen går promenaden hela vägen upp och över bron Charlestown Bridge innan den avslutas vid Bunker Hill Monument. På vägen dit har man passerat Granary Burying Ground, Faneuil Hall, Old State House, Boston Massacre Site, Copp's Hill Burying Ground, the USS Constitution och många andra platser som spelade stor roll i amerikanska revolutionen.

Ta med en stad hem.
Tyvärr var en av huvudattraktionerna, båten för Boston Tea Party, inplockad på reparation när vi var där. Avsätt en hel dag till promenaden – det är den värd – och ta förstås på de bekvämaste skorna. Man passerar inte bara historiska platser, utan får en fin promenad i gränderna av Bostons äldre delar med många butiker, pubar och restauranger.

Gyklarliv på gator och torg roar.
Intill Faneuil Hall har gamla marknadsplatsen Quincy Market - som förfallit över åren - har under 70-talet gjorts om det populära shopping och restaurangområdet Faneuil Hall Market Place. Själva den centrala rotundan i grekisk stil innehåller en stor food court, vilket kändes lite udda på något sätt. Utanför finns North and South Market-byggnaderna som innehåller ett stort antal butiker, restauranger och pubar. På den öppna platsen mellan byggnader konkurrerar gatumusiker och andra artister om uppmärksamheten. Mycket turister förstås men här är det underhållande att vara.

Charmiga restauranger.
En av våra favoritplatser är Waterfront. Här byggdes Bostons första kvarter och området hade flera varv och rederier. Många av de gamla byggnaderna är i dag lyxiga lägenheter och hotell. Närheten till havet känns tydlig här. Runt Long Wharf finns bra små restauranger, härifrån utgår turistbåtarna och här ligger också Boston Aquarium. Akvariet har också egna valsafaribåtar.

Eftersom Boston var centrum för revolutionen är naturligtvis nationaldagsfirandet den 4 juli om möjligt ännu större här än på de flesta andra platser i landet. Vi var i Boston den dagen och förberedde oss förstås på ett grandiost fyrverkeri som också sänds på TV över hela landet. Vi blev inte besvikna. Efter lång väntan - vi hade tagit fel på tiden - i trängsel och mörker i Charlesbank Park fick vi vårt lystmäte på fyrverkerier mättat för ett bra tag!
Room with a view. Tyvärr kan man inte gå ut och njuta av utsikten.
Vid Newbury Street och området däromkring finns Bostons fashionablare shopping. Intill ligger också Prudential Tower, en skyskrapa med en skywalk längst upp. Bra utsikt mot fina Back Bay-området. Vi var dock inte så imponerade av tornet - kanske till del beroende på att halva utsiktsplatsen var stängd och uthyrd för privat fest. Har ni ont om tid i Boston är detta inget ni behöver prioritera.

Skanskas ökända hus i  Cambridge.
Till Boston hör också Cambridge på andra sidan Charles River. Området är förstås influerat av studenter och studentliv med tanke på att Harvard University ligger här. Universitetet är 375 år gammalt och är USA:s första och väldigt traditionstyngt. I Cambridge ligger även MIT-universitetet - kanske inte så mycket att se jämfört med Harvard men här finns Stata Center som Skanska byggt och som var väldigt omdiskuterat när det byggdes, både på grund av arkitekturen och påstått byggfusk.

Slutligen kan vi rekommendera ett besök på John F Kennedy Library and Museum. En mycket vacker byggnad vid havet och med en riktigt bra permanent utställning om JFK. Det är redan 50 år sedan Kennedy valdes in i Vita Huset.