2011/09/28

Statue of Liberty

Baksidan behöver kanske också lyftas.
Den gamla franska damen behöver snyggas till igen. Hon totalrenoverades ju till sin 100-årsdag, men det är ju redan 25 år sedan. Nu i slutet av oktober stänger man av invändigt i ett år för att uppdatera. 

2011/09/20

Budget / För några få dollar mer.

Att resa är ingen billig hobby nästan oavsett vart man åker och definitivt inte om resmålet är USA. Finns inget värre än att resa bort och behöva snåla – så det här är inget inlägg om att spara på hotelltvålar, stoppa ner delar av hotellfrukosten i handväskan eller sitta utanför staketet och lyssna på konserter som man ibland läser på olika ställen, utan bara några tips på hur man kan få till en någorlunda budget utan att behöva tumma på resglädjen.

Så länge vi inte blivit ekonomiskt oberoende måste vi alltid göra en åtminstone preliminär budget inför varje resa och i möjligaste mån hitta billigare alternativ. Men det ska erkännas att vi inte har haft en enda resa där vi inte en eller två gånger har känt oss lurade – det är bara att svälja och glömma.

Bra bokningssajter har vi redan skrivit om i ett inlägg februari 2010. Men också i valet av resmål och tid på året finns en del att spara. Undvik storhelger och högsäsong och klicka inte automatiskt i "direktflyg" i sökfunktionen. En mellanlandning klarar man av och det är ofta ett par tusenlappar billigare.

Fundera också på resmålet - finns det annan storflygplats på köravstånd så kolla den. Som ett exempel betalade vi 1500 kronor mer per biljett första gången vi flög till Las Vegas jämfört med andra gången när vi flög till Los Angeles i stället och sen bilade till Las Vegas.

Vi har också hittat billigt flyg till städer som är nav för det ena eller andra flygbolaget – ett exempel är Atlanta i Georgia där enormt stora Delta har sitt huvudkontor.

Använd er inte av någon mellanhand för visumansökningar! Det finns gott om sajter som erbjuder sig att fixa visum åt er, t ex allavisum.se. Kostnaden är 390 kr/visum att jämföra med 14 USD, mindre än en hundralapp, om man själv gör det på ESTA:s hemsida. För en familj på kanske fyra personer innebär det 1 560 kr jämfört med 370 kr att göra det själv.

Boka hotell där frukost ingår! Och det gör den nästan utan undantag på alla hotell som ingår i någon av lågpriskedjorna som man passerar vid motorvägarna – Howard Johnson, Red Roof Inn, Holiday Inn och Super8 med flera. Listan är lång. Vid vår senaste resa till New York bodde vi på Howard Johnson i Queens (två tunnelbanehållplatser från Manhattaan) så kedjorna finns i storstäderna också. Standarden motsvarar i regel svenska trestjärniga hotell.

Här skulle vi till och med vilja gå så långt som att säga boka inte dyra hotell. Förutom att frukost inte ingår, vilket ger en merkostnad på minst 150:- per dygn, så har de ofta ett system med "convenience fees" som är obligatoriska och där man till slut upptäcker att man betalat en avgift om 10-15 % av priset för möjligheten att använda deras gym och att få läsa mogontidningen på rummet. Även om man inte har någon som helst avsikt att använda dessa faciliteter går det inte att tacka nej. De dyrare hotellen har dessutom mage att debitera för internetuppkoppling. En hundralapp om dan eller så. På de billigare hotellen är det precis som på Starbucks och McDonalds gratis WiFi.

Chevrolet Impala. Full size till medium price.
Vi har gjort reklam för rentalcars.com (f d ebilshyra.se) flera gånger och har hittills inte funnit någon anledning att revidera vår åsikt om dem. De är bra och de är billiga. Vid senaste resan till New England hyrde vi en Chevrolet Impala som är en "fullsize car" och som det var extrapris på. Vilket gjorde den billigare än en "compact size". Den drog fortfarande under en liter milen av den billiga amerikanska bensin, och kändes mer prisvärd för ett par hundra mils körning på motorvägar och uppför Mount Washington. Det går att spara ett par hundralappar till genom att gå ända ner till "economy class" men det rekommenderas inte för långresor i alla fall.

Amerikanerna har ett bra system för "senior discounts". I viss mån även studentrabatter men vi upplever att det är mer för de som är 55 år och uppåt med 10-20 procents lägre pris på inträden, transporter m m. Så ha identitetshandlingarna redo och var beredd på att förklara att i Sverige skriver vi födelseårtalet först, följt av månaden och sist dagen och inte omvänt som är fallet i USA.

En sandwich med fem sorters pålägg, french fries och lite cole slaw.
Det är inte snålt i USA att tacka ja till "doggy bag". Tvärtom förväntar de sig det på alla restauranger av medelklass. Portionerna är ibland enorma och förutom sparaspekten så har vi stora samvetsproblem med den enorma mängd mat som slängs. Så tacka ja när personalen erbjuder sig att slå in resterna. En annan detalj som man kan spara en hel del på är att faktiskt dela. Fungerar naturligtvis inte på restauranger med bordsservering, men alltid annars. Är medvetna om att det kan låta snålt men det är samma sak här – portionerna är stora och åtminstone vi dricker inte närapå en hel liter kaffe per person eller äter en muffins eller sandwich som är tre gånger större än hemma. Vi går upp i vikt ändå varje USA-resa så vi behöver i alla fall inte göra det ännu värre!

2011/09/03

Praktiska tips

Nu har vi uppdaterat vår sida "Praktiska tips" med en omvandlingstabell och lite andra småsaker. En del information på den här sidan är kanske självklarheter för den som ofta reser till USA men det i alla fall saker som vi själva vid ena eller andra tillfället undrat över.


Praktiska tips