2011/02/19

Borta med vinden - The Southern Way to Live



Nästan alla har väl sett filmen eller läst boken ”Gone with the wind” (Borta Med Vinden), Margret Mitchells - i princip enda - bok som blev en succé världen över. Även om det är mer än 60 år sedan filmen hade preminär kittlar den fortfarande fantasierna om ”the Southern Way to Live”.

Temat från filmen har man tagit fasta på i Georgia, särskilt i Atlanta, där Mitchell bodde och ligger begravd på Oakland Cemetery och där stora delar av boken utspelar sig, och även i Charleston/SC, där många scener i filmen spelades in.

I Atlanta har Margret Mitchell House på Peachtree Street blivit renoverat och slutligen – efter en hel del sorger och bekymmer med bland annat två bränder - förvandlat till museum. Huset är en av Atlantas främsta attraktioner.

Jonesboro i Clayton County, som ligger några mil söder om Atlanta, påstås vara trakterna för fiktiva plantagen Tara, se sajten www.visitscarlett.com, och har också fått familjen Mitchells välsignelse att kalla sig för ”Official Home of Gone With The Wind”. Just Jonesboro är också känt för att ha varit platsen för ett av inbördeskrigets mest intensiva och blodiga slag som slutligen ledde till att nordstaterna kunde belägra staden Atlanta och få invånarna att ge upp.

I Georgia, South Carolina och Tennesse finns massor av vackra, välbevarade och/eller renoverade plantager som kan göra anspråk på att vara förebilden för Tara, t ex Boone Hall Plantation och Magnolia Plantation utanför Charleston. Många scener från TV-serien Nord och Syd spelades t ex in på Boone Hall Plantation, där man känner igen både den långa allén fram till huset och grinden. Merparten av plantagerna ägs i dag av stiftelser av olika slag och har många aktiviteter i kalendern - berömda slag återuppspelas med skådespelare, julfirande, informationsträffar, fokus på slavarnas historia, marknader, konserter och ännu mer.

När vi var i Nashville besökte vi Belle Meade Plantation (bilden ovan) - som till skillnad från flertalet plantager inte odlade bomull utan födde upp kapplöpningshästar (legendariska Seabiscuit lär ha anor härifrån). Vill minnas att guiden sa att även här har några scener från Nord och Syd spelats in, nämligen de från LaMotte-familjens hem. Har inte hittat något om det på nätet dock, men väljer att tro på guiden!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar