2013/03/10

Slappna av på en kryssning

Datarendering av den kommande Titanic II som byggs åt en australiensisk miljardär.
Fenomenet att korsa Atlanten med båt fascinerar fortfarande. Våra gamla släktingar som emigrerade för 100 eller 200 år sedan färdades ju inte direkt i någon lyx. Tvärtom, så kom inte alla fram i livet. Men från en bit in på 1900-talet fanns det mer reguljär trafik.

Det mesta kända fartyget är väl Titanic, även om det inte ens kom fram till New York den där vintern 1912. Men många är fortfarande fixerade vid Titanic. Nu hundra år senare påstår den stormrike Clive Palmer att han skall bygga en kopia som skall sjösättas om ett par år. Hans poäng är att skeppet verkligen skall vara osänkbart och att de skall ha gammaldags lyx utan alltför många nymodigheter. Lugn och ro, god mat och att kunna koppla bort vardagen. Vi får väl se om han kan locka tillräckligt många resenärer efter den säkert spektakulära premiären. Titanic-namnet har ju trots allt en slags undergångsklang i sig.

Andra klassiska fartyg är Queen Mary I och II. Ettan ligger i Long Beach utanför Los Angeles och fungerar numera som ett hotell. QM II kan man fortfarande åka med mellan Southampton i England och New York i USA. Rederiet Cunard håller i det hela och man kan flyga i endera riktning om man inte har obegränsat med tid och pengar.

Om man redan är i Amerika kan man till exempel kryssa till de karibiska öarna i Atlanten. Särskilt kända rederier är Norwegian Cruise Line, och Royal Caribbean. På sajten seascanner.com hittar man länkar till flera olika rederier. Det finns ju bland annat specialkryssningar med levande musik från rätt berömda artister. Vill man hellre hålla sig i kallare vatten finns det ju bland annat Alaska-kryssningar från Vancouver på Kanadas östkust.

I USA är man annars lite skeptisk till kryssningrederiernas framtid just nu. Först Costa Cruises fiasko utanför italienska kusten med många amerikanska passagerare för nästan exakt ett år sedan och nu nyligen Carnival Cruise "Triumph" som efter en brand ombord drev mitt ute i Mexikanska Golfen i flera dagar innan den blev bogserad till Alabama.

Disney satsar däremot stort så det blir kanske lite priskrig på haven framöver.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar