2013/07/23

Förlorat bagage


25 miljoner väskor skadas, stjäls eller kommer bort på ett år.
Vi är verkligen lyckligt lottade när det gäller bagage. Vi har inte blivit av med några väskor och det enda onormala som hänt är att våra väskor en gång anlände med en tidigare avgång till Las Vegas, men då stod de prydligt och väntade på oss vid ankomst.

Men efter att ha stått och väntat på anhörig med vänner som ankom till Köpenhamns flygplats Kastrup för ett par helger sen och sett vilket totalt kaos det blev där när bagagehanteraren Novia helt sonika la ner arbetet under tre timmar och gick på fackligt möte, kändes det på sin plats att skriva lite om förlorat/försenat bagage.

Grundregeln när man inser att bagaget inte kommit med är att kontakta personalen vid bagagehanterarens disk för att skriva en rapport. Dessa diskar ligger alltid i direkt anslutning till bagagebanden. Hålla reda på den bagage-tag du fått vid incheckning/bagage drop för på den framgår ditt flygnummer och det identifikationsnummer som just ditt bagage fick vid incheckningen och dessa nummer behöver du när rapporten ska skrivas.

I de allra flesta fallen kommer bagaget tillrätta inom några dagar och då brukar det bli utkört till hotellet eller - om det är på hemresan - till bostadsadressen. Alternativt får du åka till flygplatsen och hämta det.

Förutsatt att du har bagageförsening i din försäkring kan du begära ersättning för försening alternativt förlorat bagage. De flesta försäkringar brukar ha ett par tidsgränser - t ex hos vårt försäkringsbolag är det fyra timmar, tolv timmar och ett dygn - på utresa och lite längre på hemresan innan man kan begära ersättning för försening. Det innebär att man efter t ex fyra timmar har möjlighet att få ett visst belopp för inköp av det nödvändigaste som toalettartiklar och underkläder och efter ytterligare ett antal timmar kan man ha rätt till ett högre belopp. Detta är något du måste kolla i din egen försäkring.

Försvinner bagaget helt och hållet eller vid skada är det egendomsskyddet i försäkringen som träder in.

Det kan vara en bra idé att på resan ha med kopia av försäkringsbrev inklusive telefonummer för anmälan samt kontaktuppgifter till det larmbolag - t ex SOS Alarm eller liknande - som ditt försäkringsbolag samarbetar med.

Vi har skrivit om försäkringar tidigare, se Praktiska tips i högermenyn samt dessa länkar:

Det är tråkigt att leta försäkring (2010)
Reseförsäkringar (2012)
Bila i USA (2010)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar