2012/05/01

Grand Ole Opry


Welcome to the Opry.
2010 var vi på Grand Ole Opry i Nashville, Tennessee. Och vi var så lyckosamma att vi faktiskt var på "riktiga" Grand Ole Opry, dvs på Ryman Auditorium inne i centrala Nashville, och inte på nuvarande som ligger i utkanten av stan i Opryland. Tyvärr är det väl så att vår lycka berodde på någon annans olycka. Anledningen var de översvämningar av Cumberland River som drabbade hela stan under 2010 och som orsakade stora ekonomiska förluster för Opryland som fick stänga under mer än ett halvår. Men vi ska inte hyckla med att vi faktiskt hellre besökte Ryman än det plastiga, vräkiga Opryland.

Just hon dyker upp oannonserat till publikens jubel.

Foto: G.O.O.
Själva byggnaden Ryman Auditorium byggdes 1901 som en scen för Metropolitan Operans föreställningar under turné. Scenen användes inte bara för opera, utan här har presidenter hållit tal och många välkända artister av olika genre framträtt. 1943 flyttar radioprogrammet Grand Ole Opry till Ryman. Programmet – som fortfarande sänds och är det radioprogram i världen som sänts längst tid – hade startat redan 1925. 1974 flyttades sändningarna till det nybyggda Opryland i utkanten av Nashville.

Vi fick en show med blandade artister – gammalt etablerat och nya stjärnskott – och en hel del grov redneck-humor. Kvällens höjdpunkt var ett kort gästspel av Dolly Parton. Publiken blev som tokiga och rusade fram mot scenen och kamerablixtrarna lyste upp hela lokalen. Hon sjöng två låtar och jublet ville aldrig ta slut. Hon är stor här.

Ett kul inslag är de direktsända reklaminslagen som läses av Mike Terry – med en hel del tillrop från publiken. Sammanfattningsvis kan sägas att man inte behöver vara särskilt intresserad av countrymusic för att gilla detta. Atmosfären är – åtminstone på Ryman Auditorium – genuin.

Säljer fortfarande bra med T-shirts.
Stamgäster på Operan.


Gatumiljö runt hörnet i Nashville.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar