Los Angeles/San Diego

Los Angeles

Den vackraste minnesbilden från stan gick inte att fotografera. När vi kommer österifrån och åker på de fyra filer breda motorvägen över bergen får vi en solnedgång i rött, orange och lila som man bara trodde fanns på film. Ett makalöst scenario!

Här är det ingen tvekan - i Los Angeles behövs bil! Stan brer ut sig över San Fernando Valley och det är över sju mil fågelvägen mellan de nordligaste och de sydligaste delarna.  Det är otroligt biltätt och vägnätet känns massivt, men med en GPS är det ändå inga större problem att ta sig fram. Att förlita sig på kollektivtrafik är näst intill lönlöst och kräver gott om tid - både buss- och tunnelbanetrafiken är dåligt utbyggda.

Klimatet är behagligt medelhavsklimat året om, men tyvärr kan ibland luftföroreningar och smog vara ett problem.

Centrala Los Angeles (Downtown) är tyvärr inte särskilt intressant - finanskvarter med kontorsskrapor och en massa offentliga byggnader och det är inte att rekommendera att promenera här efter mörkets inbrott.

Nej, upplevelsen med Los Angeles ligger i de omkringliggande stadsdelarna och i de fristående städerna som brukar räknas in i Los Angeles-området. Här finns desto mer att se. Nedan några tips:

Vi bodde några nätter i Long Beach på hotellbåten Queen Mary. Upprustning av den gamla atlantbåten med så mycket historia är pågående, men fortfarande återstår stora delar. Inredningen är i Art Deco och man kan se att det varit ett magnifikt skepp en gång i tiden - tänk om väggar kunde tala. Long Beach har ända från början av 1900-talet varit en fashionabel seaside resort med strandpromenader, segelbåtshamnar och bra restauranger. I dag är lasthamnen i Long Beach en av världens största.

Bel Air och Beverly Hills är de mest förmögna städerna i Los Angeles-området och det lär vara tätt med film- och musikstjärnor här - vi har kanske haft otur men vi har i alla fall inte sett någon. Rodeo Drive i Beverly Hills är en av världens mest kända shoppinggator, där Versace, Prada, Cartier och Armani trängs med Bulgari, Chanel och Dior och alla andra lyxbutiker - för den som så önskar och har råd.

Konstmuseet Getty Center ligger i området Brentwood. Byggnaderna, trädgården och utsikten är otroliga. Hög klass på utställningarna också - vi såg bland annat en jättebra fotoutställning - men vi kände att vi skulle behövt lägga en heldag här för att hinna se allt.

Som vanligt amerikansk ordning och reda med sjuvånings parkeringshus nergrävt i berget en bit ifrån som det kostar $15 att stå i och därifrån små fina pendeltåg som segade sig upp till museet på höjden som faktiskt är helt gratis.

I Hollywood lär det enligt uppgift jobba 500 000 personer inom film- och nöjesvärlden. De flesta filmer och TV-serier görs i Hollywood och här finns t ex Universal Studios och Paramount Studios. Vi la en heldag på Universal och det lär komma ett eget inlägg om det här så småningom. Den berömda Hollywood-skylten - som sattes upp 1923 som reklam för ett nybygge av bostadsområde (det stod då Hollywoodland på skylten) - är svåråtkomlig och det går inte att komma upp till själva skylten. Vid ett antal utsiktsplatser kan man dock komma på åtminstone fotoavstånd - klicka på länken för adresser.

Walk of Fame på Hollywood Boulevard har de största ikonerna odödliggjorts (citat Hollywoods officiella sajt) genom en stjärna på trottoaren. Många namn som vi inte kände till, men desto roligare när vi stötte på Ann-Margret och Greta Garbo samt förstås Lassie och Mickey Mouse.

Vi har också bott i Santa Monica alldeles i närheten av Santa Monica Pier (som är slutdestinationen på Route 66). Ute på piren finns det berömda tivolit, segelklubbar, restauranger, butiker, spågummor, spelhall, ja det mesta som man kan tänkas placera på en pier. Hotellet vi valde var lite slitet men det gjorde inte så mycket för läget var toppen alldeles ute vid havet. Ett par kvarter upp från havet ligger 3rd Street Promenade med utmärkt shopping och bra restauranger. Samt en Apple Store som vi ju letar efter i alla städer för att surfa och maila hem.

Venice Beach - ibland kallad Muscle Beach på grund av alla utomhusgym - är den färglada bohemiska strandpromenaden med massor av basket- och beachvolleyplaner, skatare och inlinesåkare, street performers och kaféer. Försäljning av det mesta - inklusive en del som säkert inte var lagligt.

Malibu Beach några mil norr om stan längs highway 1, är raka motsatsen till Venice Beach - stora vita stränder, rik befolkning med enorma villor, ofta på stranden på höga pålar, surfare och finrestauranger. Området är bedårande vackert och vi satt en hel eftermiddag och solade på Ruby's uteservering på Malibu Pier. På tillbakavägen åkte vi Mulholland Drive, vackert och med enorm utsikt.

Är man bara det minsta intresserad av snygga bilar och amerikas bilhistoria och kultur finns det ett självklart mål: Petersens Automotive Mueum. Grundaren Robert E. Petersen ägde de flesta viktiga biltidningarna i USA, så allt är av högsta kvalitet. Öppet tisdag till och med söndag 10-18.

Man har både fasta utställningar med bilar i autentisk miljö, och en handfull tidsbegränsade utställningar. Man ser ofta till sammanhanget i design, musik och historia.

Vi besökte inte Disneyland, men naturligtvis är det en av de stora attraktionerna i Los Angeles-området. Ligger i staden Anaheim söder om Los Angeles. Tror att länken talar för sig själv. I närheten finns även ett Legoland, det enda i USA.

Summering Los Angeles: Åk hit! Ni kommer inte att bli besvikna. Står definitivt på vår lista för återbesök - vi hann inte se ens hälften av vad vi hade planerat!

San Diego

Mycket närmare den mexikanska gränsen än så här kommer man inte. Tijuana är livligt med rikt nattliv och billig shopping. Vill man uppleva det verkligt mexikanska är det kanske en god idé att ta sig vidare söderut, men om man bara vill "bocka av" ytterligare ett land så är det ganska enkelt att ta sig över. För svenskar behövs inget visum, bara passet. Dessutom fyller man i ett Mexican Tourist Card vid gränsen. Däremot är det striktare kontroll på vägen tillbaka till USA så tänk på att ha pass och visumhandlingar med - vid osäkerhet kolla med mexikanska konsulatet här hemma innan ni åker från Sverige.


Vi åkte till San Diego från Los Angeles längs highway 1. Det tar lite tid men det är det värt både på grund av den vackra vägen och på grund av alla de fina badorterna - till exempel Del Mar, La Jolla och Pacific Beach - som vi passerade längs Stilla Havskusten. Surfare på alla stränder och en häftig strandkultur.


Det märks att surfandet är väldigt stort här - det är inte fråga om några glada amatörer, utan det är seriösa kaliforniska surfare i aktion. Mängder av surfbutiker, surfskolor och restauranger med surftema och varje badort har sin staty över någon stor idol från 50- eller 60-talet.


I Gaslamp Quarter hittade vi ett rum på viktorianska hotellet Horton Grand med en väldigt pratsam och charmig ägare som mer än gärna pratade motorsport, Europa och politik. Hon röstade definitivt inte på demokraterna!


Gaslamp Quarter är 16 kvarter som från 1800-talet fram till 1970-talet var väldigt nedgångna med prostitution, spel och supande. Ett beslut togs att skydda de vackra byggnaderna och 1980 utsågs kvarteren till nationalhistoriskt distrikt. Till detta område söker sig nu turisterna för att shoppa, äta och roa sig. De skyddade tidstypiska byggnaderna är storslagna viktorianska byggnader och på kvällen tänds de gamla gaslamporna. Bland byggnaderna märks Louis Bank och Yuma Building och också ett par byggnader som enligt skyltarna ägts av Wyatt Earp.

Tyvärr hade vi inte så lång tid på oss för vårt besök i San Diego - vi avslutade resan med att åka till Coronado Beach som är ett exklusivt semesterparadis strax söder om stan med Hotel del Coronado som kronan i juvelen - här har nästan alla presidenter bott någon gång och filmstjärnor från Marilyn Monroes tid och framåt. Har även varit inspelningsplats för flera filmer - till exempel är det här Jack Lemmon och Tony Curtis spelade med orkestern i filmen I hetaste laget.