2010/07/22

Reseguider

När det gäller planering så ligger vi nog någonstans mitt emellan "boka biljetten on-line och kasta sig ut" och "planera varje rutt, varje besök och varje övernattning".

Vi har alltid ankomsthotellet bokat (för övrigt nödvändigt när man söker om visum), hyrbilen redo och rutten någorlunda klar för oss, men oftast inget mer därutöver.

Däremot gillar jag att läsa på om resmålen och att - med risk för att låta tråkig - göra en slags "initiary" med bra-att-ha-info som adresser, påminnelser och liknande för att resan inte bara ska innehålla de stora och självklara attraktionerna, utan även de mindre kända som vi annars kanske skulle ha kört rakt förbi utan att veta om dem. Mycket av informationen använder vi oss sen aldrig av, helt enkelt för att vi valde en annan rutt eller en annan attraktion.

Har provat ett antal reseguider för USA och en favorit - åtminstone om det är första gången man besöker just det resmålet - är Första Klass Reseguider eller Pocketguider utgivna av i Sverige av Reseförlaget. Väldigt många av deras resmål är utgivna på svenska och upplägg och layout är bra med många bilder. Andra - lite enklare - guider på svenska är Wilma Guides och Berlitz.

Dessa tre är dock inte de mest detaljerade, utan vill man ha mer utförliga böcker, speciellt om man reser till andra ställen än de vanligaste resmålen i USA, finns t ex Moon Handbooks. Finns bara på engelska och med färre bilder, men efter ett tag upptäcker man att de faktiskt är riktigt bra uppbyggda med massor av information.

En av de mest kända guiderna är Lonely Planet som har guider över i princip varje resmål över hela världen, oftast på engelska. Har själv inte riktigt lyckats bli bekväm med dessa men det beror nog mer på mitt tålamod än på att guiderna inte skulle vara bra.

Givetvis är nätet det ställe där man i förväg hittar mest och bäst uppdaterad info, men oftast har man sen inte datorn med på resan och då är en gammaldags hederlig guidebok bra att ha.

Alla städer, större attraktioner och nationalparker i USA har väldigt bra Visitor's Information Centers som mer än gärna hjälper till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar