2011/04/01

Res med barn i USA


Barn är välkomna överallt i USA så var inte rädda för att ta barnen med er. Vi har visserligen inga små barn längre och våra erfarenheter är inte helt aktuella, så vi hänvisar till länkar nedan till de som vet mer, men vi har i alla fall haft döttrarna med till USA några gånger på 1980- och 90-talet när de varit mellan 2 och 10 år gamla – både charter till Florida och reguljärflygning till Ohio och New York. Och det har fungerat alldeles utmärkt.

En trött Elin väntar på taxi i NY.
I USA finns oändligt med aktiviteter för barn, resandet är lätt och amerikanerna, som i vanliga fall alltid är både vänliga och hjälpsamma, pratar gärna lite extra när man har barn med sig.

Alla i familjen – även de allra minsta – måste ansöka om visum på ESTA och de måste också ha ett eget maskinläsbart pass. För mindre barn som behöver välling eller annan mat rekommenderas att kolla de regler för vätskor ombord som gäller.

Själva flygturen brukar inte vara så svår, i alla fall om barnen är några år gamla - antingen sover de hela resan eller så behöver de kanske underhållas lite. Såvitt vi sett är det fortfarande samma leksaker barnen får av flygvärdinnorna – antingen målarbok eller självhäftande figurer – så det kan vara all idé att själv ta med sig böcker och mp3. De flygbolag som har TV-skärmar i ryggen på framförvarande stol har alltid en egen kanal med barnprogram. När man reser med barn får man dessutom förtur i alla flygplats-köer. Ta med så få kollin så möjligt för bästa koll på både barn och bagage.

Väl på plats upptäcker man att man kommit till ett barnvänligt land. I princip alla restauranger – utom de allra finaste och dit går man väl ändå inte med småbarn – plockar fram målarböcker och kritor och erbjuder mindre portioner till ett lägre pris.

Lisa väntar på sin glass i Miami.
Till exempel Florida och Los Angeles är utmärkta resmål för barnfamiljer. Det finns ett stort utbud av nöjesparker, akvarier, nationalparker, temaparker och discovery museums för barn. En del av de större temaparkerna, som Universal, Disneyland och Disneyworld passar kanske bäst för de barn som är lite större (från fem år). Även om man besöker attraktioner eller platser som inte främst är avsedda för barn så finns det väldigt ofta barnstolar och sittvagnar att hyra.

Eftersom amerikanska hotellrum är så stora – ofta med två kingsize-bäddar – får hela familjen plats i ett rum utan att man behöver hyra extrasängar. Är barnen mindre än så, kan man i regel hyra spjälsäng. För det mesta bor barnen utan extra kostnad i föräldrarnas rum - ibland är åldersgränsen t o m så hög som 18 år.

Hyrbilsföretagen kan erbjuda barnbilstolar, inte bara hos de stora bolagen utan även hos de lite billigare bolag som ingår under vår favorit rentalcars.com (f d ebilhyra.se), och bilparken är modern så bilkörningen blir inte ett dugg mindre säker än hemma.

Vi har hittat några sajter som skriver om ämnet, t ex:
Barnsemester
Vi med barn (inte så mycket om USA men bra tips för packning och flygresan)
Swansons Barnens Amerika

Därutöver finns det massor av inlägg och resedagböcker på nätet från enstaka resor som det kan vara värt att kolla runt bland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar