2011/02/19

Borta med vinden - The Southern Way to Live



Nästan alla har väl sett filmen eller läst boken ”Gone with the wind” (Borta Med Vinden), Margret Mitchells - i princip enda - bok som blev en succé världen över. Även om det är mer än 60 år sedan filmen hade preminär kittlar den fortfarande fantasierna om ”the Southern Way to Live”.

Temat från filmen har man tagit fasta på i Georgia, särskilt i Atlanta, där Mitchell bodde och ligger begravd på Oakland Cemetery och där stora delar av boken utspelar sig, och även i Charleston/SC, där många scener i filmen spelades in.

I Atlanta har Margret Mitchell House på Peachtree Street blivit renoverat och slutligen – efter en hel del sorger och bekymmer med bland annat två bränder - förvandlat till museum. Huset är en av Atlantas främsta attraktioner.

Jonesboro i Clayton County, som ligger några mil söder om Atlanta, påstås vara trakterna för fiktiva plantagen Tara, se sajten www.visitscarlett.com, och har också fått familjen Mitchells välsignelse att kalla sig för ”Official Home of Gone With The Wind”. Just Jonesboro är också känt för att ha varit platsen för ett av inbördeskrigets mest intensiva och blodiga slag som slutligen ledde till att nordstaterna kunde belägra staden Atlanta och få invånarna att ge upp.

I Georgia, South Carolina och Tennesse finns massor av vackra, välbevarade och/eller renoverade plantager som kan göra anspråk på att vara förebilden för Tara, t ex Boone Hall Plantation och Magnolia Plantation utanför Charleston. Många scener från TV-serien Nord och Syd spelades t ex in på Boone Hall Plantation, där man känner igen både den långa allén fram till huset och grinden. Merparten av plantagerna ägs i dag av stiftelser av olika slag och har många aktiviteter i kalendern - berömda slag återuppspelas med skådespelare, julfirande, informationsträffar, fokus på slavarnas historia, marknader, konserter och ännu mer.

När vi var i Nashville besökte vi Belle Meade Plantation (bilden ovan) - som till skillnad från flertalet plantager inte odlade bomull utan födde upp kapplöpningshästar (legendariska Seabiscuit lär ha anor härifrån). Vill minnas att guiden sa att även här har några scener från Nord och Syd spelats in, nämligen de från LaMotte-familjens hem. Har inte hittat något om det på nätet dock, men väljer att tro på guiden!


2011/02/18

Amerikansk öl

Som vi har skrivit förut, så finns det idag en oräknelig mängd bryggerier i USA. Dom gör väldigt god öl i olika smaker. Från de ljusaste ljusa och lätta, till de mörka och mustiga. Tidningen Esquire listade nyligen de bästa ölstäderna. Läs och inspireras, och se till att prova de lokala brygderna på plats. Systembolaget fyller faktiskt på med en del nya produkter här hemma.

2011/02/15

Amerikadagar


Swanson's förbereder sig väl nu för årets stora evenemang i Osby. Lördagen den 5:e mars har dom sin långresedag i sitt kvarter. Vi och 700 andra var där förra året. Rätt kul med utställningar och föredrag. Kan man inte komma dit, turnerar dom till Resias resebyråer runt om i landet.

2011/02/03

Lonely Planet for free

Just nu i dagarana är Lonely Planets guider för storstäder i USA och Kanada till iPhone gratis i Apples App Store. Skynda att fynda, det finns mer än tio olika. Dom kostar 45 kronor i vanliga fall, och det är ju inte heller dyrt. Förhoppningsvis kommer det snart lite större guide till iPaden.

Bli guidad av en infödd

Den här killen guidade i Lennons
Strawberry Field i Central Park.
Real New York Tours har startat upp en typ av privata rundvandringar - bara du och ditt resesällskap och en New York-bo. Ni tar er fram genom att promenera och att ta tunnelbanan och ger er ut i ur och skur. Bara om det är så dåligt väder att det skulle vara farligt ställs turen in. Rundvandringen är flexibel och det är du som bestämmer vart ni ska gå under dagen.
Vi har inte själva provat – och det är ett faktum att alla guidade turer kallar sig "real" – men visst låter det som en bra idé om man redan tagit en bussrundtur och vill se vissa områden mer i detalj och med en New Yorker's erfarenhet?

Vår sida om New York.