2010/04/10

US National Park week 17-24 april

Mellan 17 och 24 april är det US National Park Week med arrangemang och gratis inträde i alla nationalparker över hela landet.

32 miljoner hektar natur har bevarats såsom nationalparker i 49 stater. USA sträcker sig över olika klimatzoner och naturtyper och därför är nationalparkerna ofta helt olika sinsemellan - öken i Death Valley, klippor i Grand Canyon, våtmarker med alligatorer i Everglades och bisonoxar i den äldsta parken Yellowstone för att nämna några.

Myndigheterna har valt att göra nationalparkerna väldigt tillgängliga och man behöver inte vara äventyrare eller bergsbestigare för att besöka områdena. För oss vanliga turister finns bra - oftast enkelriktade - vägar som slingrar sig fram, utmärkta utsiktsplatser och visitor's center som lämnar all information man kan tänka sig. Det finns gott om vandringsleder och naturligtvis även möjligheter för bergsbestigning, kanotfärder och andra sorters vildmarkssemester för de som är vana och kunniga.

Gemensamt för parkerna är att de skyddar en mängd utrotningshotade djur och växtarter och att de sköts och administreras av National Park Service. NPS tar ut en inträdesavgift som hjälper till att finansiera underhållet av parken. Det går bra att övernatta i de flesta parker. Standarden varierar mycket från väldigt enkla förhållanden till rena lyxhotell - vilket ibland känns lite konstigt i den här typen av områden. Ofta finns det också enkla campingplatser. 

Fyren i Biscayne National Park, Florida, och Grand Canyon National Park, i Arizona

Om ni tänker vandra, cykla eller ta er fram vattenledes i parken - ta alla varningar och tips på allvar. Ha praktiska kläder och skor, ta med dricksvatten, närma er inte vilda djur, gå inte utanför utmärkta vandringsleder och meddela era planer till någon utomstående. Tänk också på att inte ge er ut i dåligt väder - vissa parker stänger för säsongen redan i oktober på grund av regn eller snö. Varje nationalpark har ett eller flera Visitor's Centers som  gärna hjälper till med information. Se också denna länk till US National Parks Travel Guide.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar