2011/03/10

Resa klimatsmart


Det är ingen hemlighet att turism är en av de stora negativa faktorerna på miljön och flyget är det allra mest energikrävande och miljöpåverkande sättet att resa. Enligt Naturvårdsverket svarar flyget för minst 3,5 procent av den samlade klimateffekten orsakad av mänsklig verksamhet.

Det finns möjlighet att klimatkompensera sin resa, dvs att köpa utsläppsrätter motsvarande utsläppen från resan enligt ett system som är framtaget under Kyoto-avtalet. Det belopp man betalar in används bland annat till trädplanteringar och till investeringar i förnybar energi och energieffektiviseringsprojekt.

Räknade som exempel på en resa för två personer från Köpenhamn till New York med mellanlandning i Reykjavik. En sådan resa ger ett utsläpp på 3,51 ton koldioxid för bara två av planets passagerare! Att klimatkompensera resan kostar inte mer än 283 kr - ett lågt pris för ett bättre samvete.

Du kan själv räkna ut hur stora dina utsläpp är och vad det skulle kosta att kompensera på utsläppskalkylatorn http://www.jpmorganclimatecare.com/dagens/.

Vill du läsa mer om flygets miljöpåverkan och om hur du själv kan klimatkompensera så finns det flera sajter, t ex Atomosfair, Climate Care (varifrån kalkylatorn ovan kommer), Tricoronagreen och Great Seat. Se till att organisationen är certifierad för klimatneutraliseringsprojekt för att vara säker på att dina pengar verkligen kommer till nytta.
 
Resebolagen/-byråerna har så gott som alla information om klimatkompensation på sina sajter och några har också ett samarbete direkt med någon av organisationerna ovan, se t ex  Vingresor och Fritidsresor. Däremot har vi letat runt på Swansons hemsida utan att hitta ett enda ord om klimatansvar. Lite dåligt, även om de inte har egna plan skulle en sida om klimat- och miljöarbetet hos deras samarbetspartners varit bra.
 
Turismens miljöpåverkan är förstås inte bara flyget. Speciellt vid resor till Afrika, Sydamerika och vissa delar av Asien så har turisterna ett mycket stort ansvar för att "inte lämna avtryck". Tyvärr är det dock så att vid resa i USA är det mycket svårt att leva på ett miljövänligt sätt - hur mycket man än skulle vilja. Vi chockas i princip varje gång över hur lite hänsyn det tas och den totala bristen på till exempel avfalls-/sopsortering och sunt förnuft vad gäller till exempel el, vatten och mat. Lite ledsamt är det trots allt att se på vårt favoritresmål!

1 kommentar:

  1. Nice! Riktigt  bra och mycket inspirerande. Tack för att dela! good

    SvaraRadera