2013/06/08

Nu försvinner manuell vägtull

Oftast bra skyltat innan man kommer fram. Foto: nj.com
"Back in the days"
 Googlade vägtullar USA och upptäckte att systemet är så gammalt som från 1790-talet!

Än så länge kan man på vissa ställen fortfarande betala till en tjänsteman eller kasta i mynt i en korg, men de manuella vägtullarna är på väg att försvinna på allt fler ställen, till exempel i Texas där vi var tidigare i år och där allt är automatiserat nu.

I stället är det ett system med "transponders" eller "bizz" som gäller. Kolla med biluthyrningsfirman på plats vad de rekommenderar – att hyra en transponder kostar bara någon dollar per dag plus förstås själva vägtullsavgiften. Lite svårt att bedöma själv om den behövs eller inte om man inte varit i området tidigare, så vi brukar helt enkelt lita på vad de säger.




2 kommentarer:

  1. Hur gör amerikanarna själva när de åker till andra stater med andra vägtullssystem än de har hemma?

    SvaraRadera
  2. Även om de flesta stater har sina egna system, så finns det även samarbeten dem emellan. Jag vet E-ZPass som finns i östra USA kan användas i flera stater och områden, från Buffalo i norr ner till North Carolina. Så även om t ex Illinois har sitt eget I-PASS så ingår de även i E-ZPass-systemet. Det finns liknande system i resterande delarna av USA. Så för oss som turister har det aldrig varit några problem - och vi är alltid i mer än en stat när vi är i USA. Har aldrig tagit reda på hur amerikanerna själva gör, men förutsätter att det systemet fungerar bra och troligen blir billigare när man har ett fast abonnemang till skillnad från oss som bara hyr bizz några veckor.

    SvaraRadera