2010/05/13

Key West - 14 mil från Kuba

Sydligaste och sista ön bland de bebodda Florida Keys-öarna är Key West - en lätt bohemisk och avslappnad ö/stad som präglas av Ernest Hemingway (som bodde här i nio år på 30-talet), närheten till Kuba och så förstås den vackra solnedgången. Gillar man sen dessutom sol, bad och dykning så har man verkligen kommit till rätt plats. Som Jimmy Buffett sjunger in License To Chill handlar det mycket om att lämna storstaden Miami bakom sig goch bara åka söderut så långt det går. Sen slappa och ha det bra. Äta och dricka gott.  Finns t.ex ett väldigt trevligt Hard Rock café med uteservering i trädgården.

Florida Keys är en grupp på ca 1 700 öar som går i en sträng från Floridahalvöns sydöstra udde. US Highway 1, som löper längs hela USAs östkust, slingrar sig längs den långsmala kustvägen, där staden Key West är slutdestination - en vacker väg - över öar som Key Largo (African Queen - båten från filmen med samma namn - finns här), Islamorada och Marathon - som förtjänar att man har gott om tid och kan stanna till när man vill.

Hjärtat av Key West är Oldtown där man kan ta en tur med Conch Train för att lära sig mer om öns historia. Största delen av både dag- och nattlivet är koncentrerat kring Duval Street, där det är tätt mellan restauranger, barer och hotell. Till exempel ligger Sloppy Joe's bar här - restaurangen där Hemingway sägs ha tillbringat stor del av sin fritid - även om denna bar inte är originalet. Här anordnas varje år en Hemingway-look-a-like-tävling och på väggarna finns bilder av alla segrare.
Hemingways hem är idag ett museum och trädgården vimlar av sextåiga katter som lär vara ättlingar till författarens katter.

Längst ut på sydvästra delen av Key West ligger monumentet Southernmost Point - det kontinentala USAs sydligaste spets. Härifrån är det bara 14 mil till Kuba.

Solnedgången ja - den är ett absolut måste när man är i Key West. Anses som en av världens mäktigaste och vackraste och många väljer att åka ut med en av de många turistbåtar som erbjuder en tur för att verkligen ha första parkett till upplevelsen. Vi tog oss till Mallory Square i god tid före solnedgången och fick uppleva gycklare, jonglörer, kattdressör (!) och gatumusikanter som tillsammans med alla turister samlats för att uppleva solnedgången. För oss blev det dock denna kväll ett antiklimax, eftersom solen gick i moln bara minuter innan den skulle gå ned. Nåväl, det blev en oförglömlig kväll i alla fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar