2012/07/28

Central Park, Manhattan

Strawberry Fields.
The Lake.
Efter några dagar i storstadsbruset i städernas stad New York brukar det vara skönt att slappna av lite i parkernas park, Central Park. Parken – som är det enda "fredade" området på Manhattan där aldrig några byggen kommer att göras – är dryga tre kvadratkilometer stor och öppnades 1857.

Här finns mycket att göra. Central Park Zoo på östra sidan har bland annat attraktioner som The Polar Circle, The Rain Forrest och Tisch Children's Zoo. Inträdesköerna kan vara ganska långa i juli/augusti så kom redan när de öppnar kl 10.

Baseball after work.
Kidsen har ofta klasströjor för att det skall bli lättare att räkna in på kvällen.
Poolen drar mycket folk.
Blandad trafikbild. Taxi, cyklar, polisbilar m.fl.
En del är snabba…
…andra får åka ambulans…
…kändisar och politiker har säkerhetsvakterna i släptåg.
Vita hästen.
Vill ni åka en tur med häst och vagn så bege er till södra sidan. En rundtur varar ca 45 minuter. På Delacorte Theater spelas varje sommare teater och föreställningarna är enormt populära. Biljetterna är gratis och delas ut kl 13.00 vid teatern samma dag som föreställningen. Långa köer som ringlar sig in bland träden och ut på andra sidan gatan. Har man turen att få tag på biljetter så spelas till exempel sommaren 2012 Shakespeare. Det hålls också många gratiskonserter – New York Filharmonikerna och Harlem Meer Festival för att nämna två.

Nästan ända uppe vid Harlem, ligger Lasker Rink &Pool, en rink på vintern och en pool på sommaren. En oas för storstadsbarnen!

Elin åker karusell 1996.
För de lite mindre finns vackra Carousel. Ligger ungefär i höjd med 64th Street och är en gammaldags karusell med hästar och prinsessvagnar. Originalet öppnade på samma plats redan 1871.

Sommaren 2011 hyrde vi cyklar och trampade runt Central Park ända från 59th Street upp till Lasker-badet. Det var en av sommarens varmaste dagar så vi var ganska möra när vi lämnade tillbaka cyklarna. Websidan centralpark.com hänvisar till cykeluthyrning i parken, men det går även att hyra lite billigare hos cykelhandlaren 1-2 kvarter bort. Vi hyrde för fyra timmar och då hade vi gott om tid på oss att både hinna runt hela parken och att pausa och äta glass ett par gånger.

En enkel picnic räcker egentligen.
Parken lever förstås på vintern också. Iceskating vid Trump Wollman Skating Rink är en klassiker.

Lasker Ice Rink. Foto: NYC loves NYC .




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar