2012/07/29

Las Vegas-nytt


Foto: AP
The London Eye som står vid Themsens strand i Englands huvudstad är 135 meter högt. Det byggdes till millenium-skiftet och har nu tolv år senare haft flera miljoner besökare i de inglasade stora korgarna. Vi kallar ju det för ett Pariserhjul, men på engelska heter det ett Ferris wheel efter amerikanen George Washington Gale Ferris Jr som byggde sitt hjul 1893 till världsutställningen i Chicago. Härom året byggdes världens största Ferris-hjul borta i Singapore. 165 meter högt blev det.
 Vem skulle kunna tänkas slå det med ett par meter? Las Vegas i Nevada förstås. I veckan godkände deras stadsarkitekt projekten. Det är nämligen två hjul på gång. Mitt emot varandra på var sin sida av "strippen". I slutet av 2013 skall i alla fall ett av dem vara klara.

Foto: LVRJ.
I Las Vegas både bygger och river med samma frenesi. Nu är det deras Monorail som går mellan de stora kända hotellen som hänger löst. Tåget har funnits i sin nuvarande sträckning i åtta år utan att kunna betala sin skulder. Konkurs på gång. Passagerarna sviker, vilket inte är så konstigt. Den ligger lite off från gångstråken, och är inte så bekväm att åka som man tror. Det hoppar och skakar en hel del. Folk åker taxi eller hyr bil billigt och parkerar gratis på hotellen och i shoppingkvarteren. Som vi gör när vi är där.




Uppdatering: Det kommer eventuellt bli möjligt att åka snabbtåg från storstäderna i Kalifornien till Las Vegas ute i öknen. Flera tidningar skriver om projektet.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar