2013/12/25

Detroit

Huset med studion höll på att rivas för ett motorvägsbygge, men nu står det säkert.
Paul McCartney såg nyligen till att flygeln blev renoverad och stämd.
Staden kallas ju Motown på grund av den historiskt dominerande bilindustrin. Namnet anammades även av musikbranschen med det berömda skivbolaget i täten.
Detroit grundades för över 300 år sedan av den franske äventyraren Cadillac. För 110 år sedan bildades Ford Motor Comapany och det har präglat staden sedan dess.
Det är väl ingen som har missat att staden Detroit gick i konkurs i höstas. Man har i flera decennier haft stora problem med utflyttning på grund av en enorm strukturomvandling. Befolkningen har i princip halverats. Detta ger givetvis sviktande skatteinkomster som i sin tur ger sämre samhällsservice. En ond cirkel som många städer och länder brottas med. Det är ingen hemlighet att fattigdom och brottslighet följer i de spåren. Men det är inget fel på Detroitbornas stolthet och fighting spirit.

Den gamla centralstationen påstås vara världens största tomma byggnad.
De tre stora (GM, Ford och Chrysler) överlevde den senaste krisen med bland annat stort stöd till bilindustrin från amerikanska staten. Mycket är tillbakabetalt, och framför allt kan man idag se ett överskott tillbaka till statskassan med t.ex nya jobb. Visst ser man att staden har tagit stryk, men det relativt lilla "down town" ser bitvis rätt charmigt ut. Det är definitivt en stad värd att besöka. Vi besökte bland annat The Henry Ford, som är både museum och parker. Ett besök på den moderna fabrik som tillverkar USA:s mest sålda bil ingick också.

Mycket är knutet till bilindustrin. Vill man äta gott kan man t.ex åka till Vinsetta Garage som finns i en nerlagd bensinmack längs Woodward Avenue. Den gatan förvandlas varje år i augusti till världens största "spontana" bilträff. På ön Belle Isle som ligger mitt i floden mellan USA och Kanada körs det årligen ett Grand Prix i parken, oftast i juni. Men i augusti under vårt besök var det väldigt tomt. I januari månad  är det den stora internationella bilmässan mitt i inne i stan. En bit västerut i Michigan ligger Brooklyn där det körs Nascar-race. Det räknas som hemmabana för Ford och Chevrolet.

Sen finns det ju givetvis andra stora sporter som ishockey med Detroit Red Wings, baseball med Detroit Tigers, basket med Detroit Pistons och Detroit Lions som spelar amerikansk football. Alla har stora fina arenor, och Red Wings har nästan alltid svenska spelare i laget, som t.ex storheten Henrik Zetterberg.


Utan Henrys svarta T-Ford hade inte Detroit växt som det gjorde.
Idag kan man åka i dem i Greenfield Village i anslutning till museet.
Greenfield Village är en stor park med massor av USA:s historia.
En del hus är autentiska, andra nybyggda replikor av klassiska byggnader.
Bra käk men kö till och med en vanlig tisdagkväll.
Sport är viktigt i en arbetarstad.
Publiken verkade uppskatta att Logano vann på hemmaplan med en Ford.
Fika mitt i stan trots allt.
Pantbanken har stängt efter 86 år, men det öppnas samtidigt trendiga caféer och butiker.
Här körs Detroits Grand Prix till sommaren igen. Foto: Autoblog.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar