2013/12/29

Gatumat på hjul

Matoset ligger ibland tungt på Manhattan.
I amerikanska städer har man alltid kunnat komma åt streetfood av olika sorter. Av det enkla skälet att folk varken har tid eller råd att sätta sig på en lunchrestaurang. Hot dogs, burritos och massor med annat mer eller mindre nyttigt på menyn. Som turist är man ju också tacksam för detta ibland.

Sydsvenskan skriver i dag om fenomenet Foodtrucks som är på väg till Malmö. Det här startade i Texas - och i synnerhet i Austin - och är enligt tidningen en miljardindustri idag. Och eftersom vi inte pratar om mat à la pastavagn, utan riktigt bra så kallad "Slow Fast Food", så är det ett välkommet intåg. Några trucks finns nog redan och vi vet att diskussioner har pågått ett tag mellan entreprenörer och representanter för svenska hälsomyndigheter som skall lämna tillstånd, men nu verkar det alltså vara på gång.

Foodtruck. foto: chevydetroit.com
Vi upplevde bra exempel på Foodtrucks i Detroit i somras. Vi kom till området kring Campus Martius i Downtown runt lunchtid och fräscha vagnar som spred härliga dofter stod uppradade där. Här fanns också stolar, bord och parasoller. Massor med matgäster från kontoren runt omkring. Vi satte oss ner i lugn och ro och käkade. Vips, direkt när lunchtimmen var slut, så drog alla vagnarna i väg och det var helt tomt på torget. Nästa dag kommer dom att vara tillbaka igen.

Vi hittade en länk till bra Foodtruck-mat i USA där man kan leta efter specialiteer i de städer man tänker besöka. Även Truxmap som med kartor visar vägen och en kompletterande app till smartphonenen ger vägledning. Det är ju viktigt med aktuell info för både tider och parkeringsplatser kan ändras från dag till dag. Vi ser fram emot lite schysst käk i Los Angeles i maj och att det kanske finns några lunchvagnar här hemma till sommaren.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar