2010/10/04

Graceland och Sun Records i Memphis

Vi har precis kommit hem från en resa till bland annat Memphis och det främsta turistmålet där, är och förblir Elvis Presleys hem Graceland.


Som alltid när någons hem skall visas upp, speciellt när det inte är längre sedan Elvis dog att än väldigt många av oss fortfarande väl kommer ihåg händelsen, måste gränser sättas för att det skall kännas smakligt och inte alltför mycket inkräkta på det privata. Elvis efterlevande har klarat detta hyfsat bra. Jo, visst är där, inte en utan flera, souvenir-butiker och visst pumpas Elvis låtar ut över högtalarsystemet, men allt detta sker på andra sidan gatan, i ett jättestort besökscentrum som byggts upp för biljettförsäljningen, souvenir-shopping och restauranger, separerat från Graceland.
Vi valde en biljett som gav oss visning av Graceland, som hette så innan Elvis köpte det, tillträde till utställningarna av Elvis bilar och flygplan samt till ett par separata utställningar - just nu pågick en utställning om Elvis karriär i Hollywood och en om den historiska TV-sändningen av comeback-konserten 1968.


 (The Jungle Room)

Själva visningen av Graceland innebär att man bussas upp till byggnaden och går runt med ett head set med intalad guidning. Även Elvis dotter Lisa Marie talar i inspelningen om hur det var att bo på Graceland när hon var barn. Familjen har valt att inte visa ovanvåningen - som bland annat innehåller hans sovrum och den toalett där han avled - och det känns faktiskt lite skönt att de satt den gränsen. Vi såg undervåning, källarrummen, ytterligare ett par byggnader, trädgård/hästhagar, pool-område och så naturligtvis gravplatsen. Tiden har förstås stannat i huset med all lyxig 70-talsdesign och -färger. TV-rummet har tre TV-apparater för de stora kanalerna. För det hade nämligen USA:s president och då ville Elvis också ha det. Det mest berömda rummet är The Jungle Room. Som även användes till skivinspelningar. Ett litet styng av sorg kom över en när man såg bilder på Pricilla och Lisa Marie från en lycklig svunnen tid och också naturligtvis vid gravplatsen som fortfarande näst intill dagligen smyckas av fans från hela världen.





Ett besök på Sun Records var också självklart när man är i Memphis. Det var här Elvis steg in en dag till Sam Phillips och bad att få spela in en skiva. Phillips var lite tveksam till en början och det krävdes lite övertalning av den kvinnliga assistenten innan han ens ville ta sig tid att lyssna på grabben. Resten är förstås som man brukar säga historia. Elvis spelade bara in 20 låtar för Sun Records innan hans kontrakt såldes till RCA. Inte en så dålig affär som man kan tro, för köpeskillingen gjorde att Sun Records - som varit nära konkurs - kunde överleva och knyta till sig flera artister som blev riktigt stora, t ex Jerry Lee Lewis, Johnny Cash och BB King. Och - enligt guiden - Elvis fortsatte att komma till Sun Records på lediga stunder för att hänga och träffa gamla kompisar.



Delar av huset är nu butik, och museum. Lite härligt slitet, och vår guide spelar själv in Rockabilly-musik i den klassiska studion på kvällarna. Hit kommer idag både kommande stjärnor och en del etablerade storheter för att jobba på historisk mark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar