2011/12/25

Grand Canyon

Krävs egentligen 3D-bild för att man skall känna djupet.
Välanvänd kikare med riktmärke.
Den fantastiska nationalparken är med på UNESCO:s lista över världsarv och det är inte svårt att förstå. Grand Canyon är precis så hisnande som man tänker sig innan första besöket och en stor bonus är att den är relativt oexploaterad även om här har funnits gruvdrift på 1800-talet samt turistnäring sedan slutet av 1800-talet, något som ökade rejält när den första järnvägen i området togs i bruk 1901.

US-parks.com har en roadtrip för den riktiga entustiasten som de kallar The Grand Circle Road Trip och som tar minimum tio dagar att köra. Det finns också flera bolag som erbjuder flygplans-, helikopter- och segelflygsturer i området och även kanotturer i Coloradofloden. Eller varför inte åka med Grand Canyon Railway.

Utsikten från parkeringen. Inte så dum.
Inte så många som trillar ner trots allt.
Det finns olika vägar in kanjonen - till exempel South Rim eller North Rim. Vägarna norrifrån skall bara användas under sommaren och är i princip helt stängda under resten av året, eftersom snöoväder kan slå till på bara några timmar. South Rim är däremot öppen året om. Vi var i Grand Canyon i oktober och valde att åka in på Route 66 från Las Vegas till den lilla staden Williams som är porten till South Rim. Strax innan man når kanjonen kommer man till National Geografic's Grand Canyon Visitor Center med en bra IMAX Theater. Det finns gott om hotell och andra övernattningsmöjligheter i området. Ifall man tänker vandra går det att campa men endast på särskilt anvisade platser.
Mustangerna utanför Visitor Center.
Spännande interiör i Desert View Watch Tower.
Charmiga El Tovar Hotel.
Grand Canyon är alltså - för amerikanska förhållanden - relativt oexploaterat. Flera indianreservat ligger här, t ex Navajo, Havasupai och Hualapai och nästan alla som jobbar på serveringarna och i butikerna är av indiansk härkomst. Vi besökte bland annat the Hopi House och Desert View Watch Tower som är vackra stenbyggnader ritade av arkitekten Mary Colter som ligger bakom flera byggnader från 1920-talet i USA i sandsten. Även det stora trähuset El Tovar Hotel är värt ett besök.

Grand Canyon Skywalk ligger i västra delen av Grand Canyon och drivs av indianstammen Hualapai. Skywalken är en hästskoformad glasbro som ligger 1200 meter högt och går ut 20 meter över bergskanten. Vi ville besöka den men avstod eftersom det åtminstone då inte gick att besöka bara skywalken utan att också delta i pilbågsskytte, diligensåkning och andra aktiviteter och det var vi inte intresserade av. Synd - för vi skulle verkligen velat prova på glasbron. Förhoppningsvis har de ändrat på konceptet vid det här laget.
Hoover-dammen är fantastisk även på natten.

Statyn som hyllar alla dammbyggarna.
Om ni bilar i området rekommenderas ett besök vid Hoover-dammen tre timmar väster om Grand Canyon exakt på gränsen mellan Arizona och Nevada. Den nya bron som invigdes 2010 gör det lite lättare att ta sig över bergen numera. Tänk också på att det inte finns några bensinstationer inom parken. Det fick vi lära oss när vi körde i absolut becksvart mörker med en bränslevarningslampa som gått från blinkande gult till stadigt ihärdigt sken innan vi kom till första bensinstationen långt utanför Grand Canyon med troligen inte mer än en matsked bensin kvar i tanken. Vill inte tänka på vad vi skulle gjort i den kalla natten om vi kört tomt.

2011/12/07

High Line igen

Mitt i stan.



En öl i skuggan under bron.
En av de senast tillkomna turistattraktionerna i New York är High Line. Vi har redan tidigare skrivit om den, men det var först nu i somras som vi fick tillfälle att faktiskt besöka den och kan visa lite egna bilder därifrån.

I korthet är High Line en park i form av en gångbro som skapats där den gamla järnvägsförbindelsen gick till slakterikvarteren. Spåren lades ner på 1930-talet och stod och förföll innan organisationen The High Line Friends samlade in pengar och lyckades göra om de gamla spåren till en park och en turistattration. Första delen öppnades i 2009 och andra delen strax innan vi var där.

Planerna på en fortsättning var uppe på ett möte nu i första veckan i december 2011. Det är den norra loopen som verkar vara räddad, men behöver färdigställas.

Det finns flera trappor upp till gångbron längs vägen, men vi startade längst ned vid Gansevoorth Plaza och gick hela sträckan upp till 30:e gatan. En härlig promenad där det inte var lika varmt som nere på gatorna i julihettan. Just i somras var det servering under trapporna där vi kom ner. Google Earth har varit uppe tagit navigationsbilder, så man kan provgå sträckan hemma.

2011/11/27

TSA kollar ditt incheckade bagage

Det är inte bara ditt handbagage och du själv som blir kontrollerad och skannad när du flyger till USA. Även de väskor du checkar in skannas och väljs slumpmässigt ut för extra inspektion.

TSA (Transport Security Administration) har rätt att öppna dina väskor och vid behov även klippa upp eller på annat sätt bryta upp låset. Det är därför klokt att använda ett TSA-godkänt lås och som myndigheten har nycklar till. På så vis undviker du skadegörelse på väska och/eller lås. De flesta nya resväskor säljs med detta lås och det går även att köpa separata små hänglås.

Om ditt bagage har blivit utvalt för särskild koll, hittar du när du kommer hem en Notice of Baggage Inspection i väskan. Den informerar att för din egen och dina medpassagerares säkerhet är TSA skyldiga att inspektera allt incheckat bagage och att din väska var en av dem som valdes ut.



2011/11/14

Live in Vegas.

Stan är snyggast på natten.
Reseguiden har publicerat en trevlig liten hyllning till en av våra favoritstäder. Las Vegas är är stället som har allt på gott och ont.  Vi har inte vunnit några pengar där, men och andra sidan inte spelat bort en enda dollar. Det finns som sagt så oerhört mycket att uppleva i och omkring staden.
Från världens bästa Beatles-show med Cirque du Soleil, till shopping och utflykter till öknen eller Hooverdammen. En del av det når man bäst med bil. En hyrbil är billig precis som bensinen är. Det är gratis parkering på hotell, restauranger och alla shoppingpalatsen. Väldigt praktiskt och bekvämt.

Ett par timmar från stan.
En halvtimme från stan.

2011/11/09

Upptäck Amerika

Nu skall hela USA säljas till oss turister på en gemensam sajt. DiscoverAmerica skall vara lite vänligare och mer välkomnande. USA drog tydligen in över 130 miljarder dollar på turism förra året.

De fantastiska resmålen med storslagen natur i kombination med en bra valutakurs har väl hjälpt till hittills. Det är väl bara på vissa flygplatser som man kan bli lite kantigt bemött. Väl på plats har i alla fall vi mest berömmande omdömen. Men visst är det välkommet med en samlande plats på Internet.

2011/11/05

Bloggen i smartphonen

Vår reseblogg är nu anpassad till smartphones också. Öppnar du där får du lite större text, och en lite enklare layout. Bon voyage.

2011/11/04

Long Island till Manhattan

Mycket SUV:ar, BMW och Jaguarer på väg mot storstaden.
Att med bil landvägen närma sig New York österifrån är lite udda. När Manhattans berömda skyline plötsligt skymtade framför oss efter ett par timmars bilresa var det lite speciellt. Först Empire State Building och sen alla de andra kända profilerna. Vackert och inbjudande.

En besättningsman var utplacerad
i fören såsom dimvakt.
Men låt oss börja längre ut. Vi kom från New England och hade tagit bilfärjan från New London i Connecticut. Det närmade sig helg och var lite kaotiskt på det trånga färjeläget. Massor med bilar i ett virrvarr av köer. Vissa färjor var av den öppna sorten som vägverket använder i Sverige. Visserligen lite större men mer som en pråm. Vi kom till sist med en normalstor färja med restaurang och soldäck. Eller dimdäck som det borde hetat eftersom största delen av den 80 minuter långa färden skedde i riktig tjocka. Vi stod i fören, lyssnade på mistluren och spanade efter land. Plötsligt uppenbarade sig några öar och en brygga utan färjeterminal.

Sommarhus.
Väl framme i Orient Point på Long Island nordöstra spets möttes vi av ett helt annorlunda landskap. Till att börja var det platta landskapet som en mix av Skånes sydkust och Öland. Efter hand längs den slingrande landsvägen blev det allt tätare mellan vinodlingarna, fruktträden och de små strandhotellen. Men ändå svårt att förstå att vi var på väg mot en av världens största städer. Visserligen 15 mil bort, men ändå.

Ösregn, och vi är de enda gästerna på
budgetmotellet Budget.
Vi ville ge The Hamptons på Long Islands sydkust en chans dan därpå så vi började leta övernattning. Vi befann oss långt ut på Long Island Expressway (495) som är huvudpulsådern in mot Manhattan. Vi chansade på att hitta någon av de kända kedjorna. Fick en chock när prisnivån verkade ligga upp mot 300 dollar i Holbrock, väldigt dyrt med tanke på att vi hade ett fint Howard Johnson-hotell bokat för de kommande dagarna ett stenkast från Manhattan för drygt 100 dollar natten. Efter lite letande med hjälp av GPS:en kapitulerade vi inför ett litet privatägt budgetmotell med betoning på budget. 69 dollar utan frukost men med bullrande luftkonditionering. En dörr som mer eller mindre bara bestod av masonit och som en tioåring skulle kunnat sparka in. Shit happens.

The Hamptons är ett samlingsnamn på alla de fina orterna South, West och East Hampton. De ligger som ett pärlband längs den oändliga sandstranden på Long Islands sydsida. Stora vita trähus, privata klubbar och badstränder. Små idylliska samhällen med gallerier, restauranger och märkesbutiker. Invånarna glider gärna runt i sina Rollsor, Bentleys, Ferraris och antika Mercedes cabrioleter för att shoppa och synas lite. Alla de här små städerna är välskötta med poliser som patrullerar och hälsar artigt på alla. Det finns hur många strandvägar som helst att följa och njuta av fina hus, pittoreska byar och vacker natur. Stränderna här ute är svårare att nå. Nästan uteslutande privata anläggningar med parkeringsvakter som vill ha 40 dollar för att man skall gå ur bilen ett tag. Inte så inbjudande.

 
Allt i butikerna är inte från Gucci.

Shoppingbil i South Hampton
Mycket charm.
Välbevakade kvarter.
Väl uppe på den bitvis fyr- och femfiliga matarmotorvägen västerut mot New York City som på vardagarna sväljer enormt mycket trafik, slås man av den oerhörda kontrasten i en stat i USA. Ja det finns faktiskt krafter igång för att få Long Island till en egen delstat. Den 51:a i så fall. Det finns redan en egen flagga. Med nästan åtta miljoner invånare från Queens och Brooklyn intill Manhattan med till exempel det berömda nöjesfältet Coney Island och JFK flygplatsen, ända ut till vildmarken 20 mil österut. Yta något större än Gotland med nästan lika många invånare som hela Sverige. Kanske inte helt fel tänkt. Men då måste ju alla amerikanska flaggor sys om, så det dröjer nog ett tag.

Coney Island.
Här, en par tunnelbanestationer från Manhattan
slutar i princip långa Long Island.
Den oändliga boardwalken.


2011/11/01

Uppmärksammade


Aftonbladets resesidor publicerade häromdagen den här rekommendationen av vår blogg. Kul tycker vi!

2011/10/25

Se upp för ESTA-skojare!

Vi fick ett mail häromdagen från en god vän som beställt ESTA-visa och fått betala 33 istället för 14 dollar. Det visade sig att han råkat använda någon som kallar sig "migrationexpert" och som i princip tar betalt för att ansöka åt dig. Inte olagligt men onödigt. Följ vår länk till den officiella sajten: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/.

2011/10/21

New England

Massor med vettigt boende utan rövarpriser i de små kuststäderna.
Historia, hummer, natur och Kennedy är vad New England handlar om. Vi körde runt här i somras och blev verkligen inte besvikna.

Läs om New England på vår nygjorda sida

2011/10/15

Proffsresenärer?

Broarnas bro: Golden Gate.
Sydsvenskan hade ett inspirerande reportage om att åka Highway 1 i Kalifornien i förra veckans helgtidning. Skrivet av två killar från tidningen Vagabond. För att vara proffs, är det förvånande att de rekommenderar hyrbil från de stora firmorna eller holidayautos. Vår bestämda uppfattning är fortfarande att man får bästa priset hos ebilhyra.se. Det blir ofta Alamo eller Budgets bilar men billigare än att gå direkt till dem. När det gäller boendet tycker vi att man skall kolla på de stora budgetkedjorna, som Howards Johnson, Red Roof Inn, Super 8 med flera för att få pålitliga men prisvärda övernattningar under 100 dollar per natt - oftast en bra bit under 100 dollar - inklusive bra frukost.

2011/10/09

Det här blir man inte rik på.

Fick ett tråkigt meddelande häromdagen med påstående om att vi skulle få betalt för att rekommendera vissa kedjor, bolag eller annat. Detta med anledning av att vi erbjöd en tjej som var missnöjd med en bokningssajt att komma i kontakt med en ansvarig person där.

Blev först riktigt nedstämd, men hoppas att förklaringen ligger i att vi kanske inte varit helt tydliga.Vi tjänar inga pengar överhuvudtaget på vår blogg. Inte heller får vi några fördelar av annat slag från någon. Vi älskar att resa i Amerika och det här är vår hobby.

Att vi har namn på personer på olika sajter och företag är inget konstigt, eftersom vi har ett visst utbyte av erfarenheter och annat med många personer.

Sen är det ju inget ovanligt att man tjänar en slant på sin blogg och det är inget som vi ser något konstigt med ifall man bara är öppen med det. Men som sagt, vi tjänar inte en krona på vår tyvärr.

2011/10/02

Grannosämja om Hollywood-skylten

Vi läser i Sydsvenskan i dag att grannarna tröttnat på alla parkerade bilar som blockerar, medan turisterna är ute och fotograferar Hollywood-skylten. Så nu har de börjat hänvisa till grannområdet, vilket inte har blivit populärt. Grannosämjan har blommat ut med bland annat polisanmälningar som följd.

Som vi skrivit om tidigare här på bloggen kan man inte ta sig upp till skylten - åtminstone inte på laglig väg - och det finns inte heller några designerade utsikts-/fotoställen, utan man får ta sig in i bostadskvarter och parkeringsområden på jakt efter ett bra ställe att fotografera ifrån.

Rekommenderade ställen är till exempel Griffith Park Observatory och Hollywood Forever Cemetry. Fler ställen hittar ni här.


2011/09/28

Statue of Liberty

Baksidan behöver kanske också lyftas.
Den gamla franska damen behöver snyggas till igen. Hon totalrenoverades ju till sin 100-årsdag, men det är ju redan 25 år sedan. Nu i slutet av oktober stänger man av invändigt i ett år för att uppdatera. 

2011/09/20

Budget / För några få dollar mer.

Att resa är ingen billig hobby nästan oavsett vart man åker och definitivt inte om resmålet är USA. Finns inget värre än att resa bort och behöva snåla – så det här är inget inlägg om att spara på hotelltvålar, stoppa ner delar av hotellfrukosten i handväskan eller sitta utanför staketet och lyssna på konserter som man ibland läser på olika ställen, utan bara några tips på hur man kan få till en någorlunda budget utan att behöva tumma på resglädjen.

Så länge vi inte blivit ekonomiskt oberoende måste vi alltid göra en åtminstone preliminär budget inför varje resa och i möjligaste mån hitta billigare alternativ. Men det ska erkännas att vi inte har haft en enda resa där vi inte en eller två gånger har känt oss lurade – det är bara att svälja och glömma.

Bra bokningssajter har vi redan skrivit om i ett inlägg februari 2010. Men också i valet av resmål och tid på året finns en del att spara. Undvik storhelger och högsäsong och klicka inte automatiskt i "direktflyg" i sökfunktionen. En mellanlandning klarar man av och det är ofta ett par tusenlappar billigare.

Fundera också på resmålet - finns det annan storflygplats på köravstånd så kolla den. Som ett exempel betalade vi 1500 kronor mer per biljett första gången vi flög till Las Vegas jämfört med andra gången när vi flög till Los Angeles i stället och sen bilade till Las Vegas.

Vi har också hittat billigt flyg till städer som är nav för det ena eller andra flygbolaget – ett exempel är Atlanta i Georgia där enormt stora Delta har sitt huvudkontor.

Använd er inte av någon mellanhand för visumansökningar! Det finns gott om sajter som erbjuder sig att fixa visum åt er, t ex allavisum.se. Kostnaden är 390 kr/visum att jämföra med 14 USD, mindre än en hundralapp, om man själv gör det på ESTA:s hemsida. För en familj på kanske fyra personer innebär det 1 560 kr jämfört med 370 kr att göra det själv.

Boka hotell där frukost ingår! Och det gör den nästan utan undantag på alla hotell som ingår i någon av lågpriskedjorna som man passerar vid motorvägarna – Howard Johnson, Red Roof Inn, Holiday Inn och Super8 med flera. Listan är lång. Vid vår senaste resa till New York bodde vi på Howard Johnson i Queens (två tunnelbanehållplatser från Manhattaan) så kedjorna finns i storstäderna också. Standarden motsvarar i regel svenska trestjärniga hotell.

Här skulle vi till och med vilja gå så långt som att säga boka inte dyra hotell. Förutom att frukost inte ingår, vilket ger en merkostnad på minst 150:- per dygn, så har de ofta ett system med "convenience fees" som är obligatoriska och där man till slut upptäcker att man betalat en avgift om 10-15 % av priset för möjligheten att använda deras gym och att få läsa mogontidningen på rummet. Även om man inte har någon som helst avsikt att använda dessa faciliteter går det inte att tacka nej. De dyrare hotellen har dessutom mage att debitera för internetuppkoppling. En hundralapp om dan eller så. På de billigare hotellen är det precis som på Starbucks och McDonalds gratis WiFi.

Chevrolet Impala. Full size till medium price.
Vi har gjort reklam för rentalcars.com (f d ebilshyra.se) flera gånger och har hittills inte funnit någon anledning att revidera vår åsikt om dem. De är bra och de är billiga. Vid senaste resan till New England hyrde vi en Chevrolet Impala som är en "fullsize car" och som det var extrapris på. Vilket gjorde den billigare än en "compact size". Den drog fortfarande under en liter milen av den billiga amerikanska bensin, och kändes mer prisvärd för ett par hundra mils körning på motorvägar och uppför Mount Washington. Det går att spara ett par hundralappar till genom att gå ända ner till "economy class" men det rekommenderas inte för långresor i alla fall.

Amerikanerna har ett bra system för "senior discounts". I viss mån även studentrabatter men vi upplever att det är mer för de som är 55 år och uppåt med 10-20 procents lägre pris på inträden, transporter m m. Så ha identitetshandlingarna redo och var beredd på att förklara att i Sverige skriver vi födelseårtalet först, följt av månaden och sist dagen och inte omvänt som är fallet i USA.

En sandwich med fem sorters pålägg, french fries och lite cole slaw.
Det är inte snålt i USA att tacka ja till "doggy bag". Tvärtom förväntar de sig det på alla restauranger av medelklass. Portionerna är ibland enorma och förutom sparaspekten så har vi stora samvetsproblem med den enorma mängd mat som slängs. Så tacka ja när personalen erbjuder sig att slå in resterna. En annan detalj som man kan spara en hel del på är att faktiskt dela. Fungerar naturligtvis inte på restauranger med bordsservering, men alltid annars. Är medvetna om att det kan låta snålt men det är samma sak här – portionerna är stora och åtminstone vi dricker inte närapå en hel liter kaffe per person eller äter en muffins eller sandwich som är tre gånger större än hemma. Vi går upp i vikt ändå varje USA-resa så vi behöver i alla fall inte göra det ännu värre!

2011/09/03

Praktiska tips

Nu har vi uppdaterat vår sida "Praktiska tips" med en omvandlingstabell och lite andra småsaker. En del information på den här sidan är kanske självklarheter för den som ofta reser till USA men det i alla fall saker som vi själva vid ena eller andra tillfället undrat över.


Praktiska tips


2011/08/28

Boston

Det ser ut som Boston har klarat sig från stormen Irene. Den här valen satt redan tidigare på taket av det stora akvariet. Vi har lagt upp en sida med våra intryck från vår resa dit i somras.

2011/08/26

Hurricanes

När man som vi, just varit i ett strålande varmt, vackert och somrigt New England. Då är det svårt att ta till sig varningarna om stundande oväder i det området. Jag vet att vi såg en del sådana här varningsskyltar längs med utfarterna i en del större städer, men man kan ändå inte föreställa sig hur det kan se ut när alla försöker sätta sig i säkerhet. Det är som man säger: USA är ett stort land, med stora väder. Snöstormar, tornados och översvämningar återkommer med relativt jämna mellanrum. Det bär alltid respekt med sig, och skall inte negligeras.

2011/08/15

New York-tips

En charmig sak med att komma som svensk  till New York, är att deras största gratistidning som finns i tunnelbanan och i boxarna på gatorna är den svenska tidningen Metro. Det slog mig idag när jag läste ytterligare några New York-tips i svenska Metro här hemma i Sverige.
Tips kan man väl inte få för många, så här är länken till de senaste "heta haken" i New York. Håll till godo.
Till exempel Restaurant Balthazar på 80 Spring Street, NY, NY 10012.

2011/08/03

Ett skepp kommer lastat

Det nybyggda färjeläget vid Battery Park på Manhattans sydvästra sida.
Man åker ju inte båt till New York längre. Men när man väl är där, kan man faktiskt välja vattenvägen till flera platser. Den orangea gratisfärjan till Staten Island känner kanske alla till. Även färjorna ut till Frihetsgudinnan och immigrationsmuseet på Ellis Island från Manhattans sydspets är välkända.

Foto: Staten Island Ferries.
Men för varje år som går tillkommer det nya linjer. New York Water Taxi kör både hop-on/hop-off trafik och speciallinjer. T.ex kan man åka från Pier 11 vid Wall Street på östra sidan av Manhattan ut till IKEA i Brooklyn för fem dollar, men handlar du där ute för för tio dollar får du din femma tillbaka.
East River Ferries har hållplatser nere från Pier 11 upp till East 34th Street. Både på Manhattan och Brooklyn-sidan. I närheten av Pier 11 kan du dessutom passa på att ta en fika hos Fika på 66 Pearl Street. Hudson River Ferries kör givetvis på andra sidan Manhattan mot New Jersey. En lite udda utflykt är färjan till Governors Island. Det är uppenbart att man försöker använda vattenvägarna till avlasta tunnelbanan och bussarna, och få en del New Yorkers  att ta båten till jobbet istället. Det får vi tursister också glädje av.





2011/08/02

Uppdaterat avsnitt om att bila i USA

Här inne på varuhuset får man inte parkera, men det finns alltid en plats utanför.
Vi har uppdaterat informationen i vårt avsnitt "Bila i USA". Bland annat har vi lagt till text om vägarbeten, samåkningsfiler och rondeller.

Parkering vid shopping är alltid enkel. Massor av gratisplatser runt alla butiker. Även vid muséer och andra turistattraktioner är det stora välskötta gratisparkeringar. Inne i de flesta städer finns det fortfarande parkeringsautomat för mynt vid varje P-ruta. Det är bara i de allra största städerna man får problem, och bör använda de dyrare parkeringshusen.

Bila i USA