2012/01/16

Broadway...

Times Square.

Mitt i smeten på Broadway
...eller "Breede weg" som den hette för flera hundra år sedan när New York snarare var Nya Amsterdam. När vi var i New York nu senast i juli månad 2011 tänkte vi kolla om Broadway också är en "Longway". Vi började köra norrut på den från Manhattan.

Egentligen börjar Broadway ända nere vid Battery Park på Manhattans sydspets, men som så många andra gator här är den enkelriktad. Man får bara köra söderut förbi Times Squre. Broadway är så gammal så den är en av de få gator som bryter det klassiska rutsystemet på ön. Den går liksom lite diagonalt och passerar Central Parks sydvästra hörn vid Columbus Circle vid 60:e gatan där de skyhöga Trump Tower står. Där i rondellen anslöt vi med hyrbilen.


Dubbelriktad trafik under tunnelbanan på stålben.
Nu skulle vi åka norrut så länge som möjligt. Uppåt 100:e gatan började det se annorlunda ut. För varje stadsdel vi passerar blir husen både äldre och långsamt lägre. Från sju åtta ner till fyra eller tre våningar, och till sist enplanshus med butiker ut mot gatan. Vi åkte parallellt med Metron. Ibland över den och ibland under när den står på sina stålben. Uppåt 180:e gatan dyker skyltar med vägnummer 9 upp, men det heter fortfarande Broadway. Vid 196:e gatan slutar dom räkna och ger tvärgatorna namn istället. Här kommer också en lång högersväng som markerar att vi håller på att lämna Manhattan.

Klassisk vägrestaurang i krom längs med Highway 9 vid Ossining.
En vanlig sandwich med fem sorters
pålägg, cole slaw, french fries.
Vi passerade över Hudson River på en gammal tåg- och bilbro. Nu ändras omgivningar snabbt. Stora grönområden med baseball-planer och välansade parker. Uppe i Yonkers, som är ett charmigt, kuperat förortsområde med möjlighet att tågpendla till stan, heter vägen både South Broadway och New Broadway. Fortfarande nummer 9 på vägskyltarna.

Fill 'er up.
Någonstan vid Ossining som ligger drygt 50 km från Downtown Manhattan stannade vi för att tanka lite Sunoco-bensin och käka lunch. Vi hittade en klassisk diner med rejält sortiment av mackor. Förundras över hur idylliskt det är med alla vita trähus i grönskan. Lite samma känsla som när vi några dagar tidigare hade närmat oss New York österifrån över Long Island. Här skiljdes våra vägar, men Highway 9 bara fortsätter norrut i det vackra Upper New York State till bland annat Hudson som logiskt nog ligger på Hudsonflodens östra strand. Ja, den fortsätter faktiskt via Albany ända upp till Plattsburgh vid kanadensiska gränsen där både staten New York och landet USA tar stopp.

Upper New York State…






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar