2012/01/29

Personlig säkerhet

Cool snut har koll på läget vid Times Square i New York.
Vi har aldrig någonsin råkat ut för något kriminellt under alla de resor vi gjort i USA sedan 1981. De enda gångerna vi kommit i kontakt med polisen är dels när vi i San Fransisco var tvungna att uppsöka polishuset för att betala böter och få tillbaka vår hyrbil som bogserats bort under natten, eftersom vi felparkerat och inte noterat att det var en tow away zone, dels när vi en gång blev stoppade sent en kväll vid Hoover-dammen i en rutintrafikkontroll.

Alltid närvarande i alla väder.
Så vi anser inte att det – givetvis med så kallad "normal aktsamhet" – skulle vara farligare att åka till USA än till något annat resmål, men i går fick vi ett mail med frågor om säkerhet och därav detta inlägg.

Polismännen syns alltid mycket ute – på både vägar och på allmänna platser. Överallt där stora folkmängder rör sig finns det gott om polismän och det känns bra. Utseendemässigt kan de ibland kännas lite skrämmande för de är oftast storvuxna och bär handeldvapen, men vi upplever dem alltid som vänliga, hjälpsamma, lite coola och måna om vår säkerhet. På grund av 9/11 och terroristhoten finns personal från Transportation Security Administration på alla flygplatser, busstationer, tågstationer och det kan hända att de kontrollerar passagerare, inget vi råkat ut för dock.

Givetvis ska man inte efter mörkets inbrott trava omkring alltför mycket utanför turist- eller cityområdena. Men detta gäller ju överallt man åker i världen – och även här hemma.

"Normal aktsamhet" – som försäkringsbolagen skulle uttrycka det – är förstås att inte gå omkring i exklusiva smycken, att inte ha hela reskassan i plånboken i bakfickan, att inte låta sitt bagage ligga fullt synligt i bilen när man lämnar den eller att lägga ifrån sig kamera, telefoner och liknande, men – återigen – detta är väl regler man måste tillämpa var man än befinner sig.

Las Vegas-snutar har inget emot
att fotograferas med turister.
Vad man kan tänka på är att före resan ta kopior av viktiga dokument som pass, kreditkort och resecheckar och förvara tillsammans med telefonnummer/mailadresser dit man kan vända sig om de skulle försvinna. Skall dock förstås inte förvaras tillsammans med originaldokumentet. Notera också telefonnummer till närmaste svenska konsulat och till svenska ambassaden i Washington DC. Skulle ni bli av med något anmäl alltid till polisen och be att få en kopia av anmälan, för den kommer du att behöva när du ska försöka få ersättning av ditt försäkringsbolag hemma.

På hotellet gäller samma sak som alltid när man bor på hotell – lämna inte kvar värdesaker och lås ordentligt. Motell med rumsdörren rakt ut till parkeringsplatsen är ganska vanligt i USA. Vi har bott på ett par sådana och endast en gång har det känts lite otäckt. Vi hade kört runt länge i ösregn på Long Island för att leta hotell och klockan började närma sig tolv. Fick till slut rum på ett riktigt budgetmotell, med tonvikt på ordet budget. Dörren var inte tjockare än masonit och låg ut mot en ruffig bakgård. Ska erkännas att vi vaknade flera gånger den natten, men det gick.

Skulle du av misstag råka köra in i ett område som direkt känns osäkert – bara kör vidare till första bästa motorvägspåfart även om den inte går dit du ska. Det går alltid att komma rätt när man väl är ute i motorvägsnätet och hellre köra en liten omväg än att ligga och köra runt och se förvirrad och osäker ut.

Se till att vara ordentligt försäkrade – det finns ett par inlägg om detta på bloggen. Det kostar inget att ringa nödnumret 911 och nödtelefoner finns utplacerade med jämna mellanrum på alla större vägar.

1 kommentar:

  1. Tack för en mycket intressant och informativ blogg. Jag ska åka med man och barn till USA för första gången i slutet av april och vi har läst mycket på denna blogg och fått massor av info och tips :-)

    SvaraRadera