2012/04/11

Scenic drives

Fika på Route 66 i Arizona
Vägen är målet heter det ju. Lonely Planet har satt samman en lista på 10 vackra vägar i USA. Vi har själva kört på flera av dem och sätter nu upp en till för årets resa. Till att börja med så har vi kört ett par etapper på den västra delen av klassiska Route 66. Runt omkring Kingman i Arizona och sen i princip hela vägen ut till piren i Santa Monica. Vissa delar är fantastiskt vackra med de röda bergen, öknen och järnvägen med ylande dubbla diesellok och 100 järnvägsvagnar parallellt med vägen. Man stannar och släcker törsten med en Cola bland "övergivna" bilar som står och rostar i solen bland bensinpumpar och plåtskyltar. Nostalgi upphöjt till konst. Spöklikt vackert bitvis. Vi återvänder till den där vägen österut in i New Mexico och Texas på årets resa.

Söder om San Francisco på den berömda Pacific Coast Highway One.

Highway 1 längs med Stilla Havets kust är ju en helt annan historia. En oändligt slingrande vägorm som aldrig slutar imponera. Varje gång man tycker att det är som vackrast blir det ännu bättre efter nästa krök. Eller när man råkar slänga en blick i backspegeln och ser landskapet från andra hållet. Breath taking som man säger där borta.

Söder om Miami på väg mot Key West på Overseas Highway One.
Det finns flera vägar  som heter nummer ett. Den ena går längs hela Floridas östkust ner till Key West. Det oändliga broarna mellan alla öarna är en speciell upplevelse. Tar liksom aldrig slut och sen finns det bara en väg tillbaka. Samma fast tvärtom. Har man inte fixat hotell där ute, utan skall tillbaka till Miami på kvällen hinner det bli väldigt, väldigt mörkt. Tro mig.

Inte en raksträcka så långt ögat nå och slätt som ett salsgolv.
Blue Ridge Parkway genom  bergen i sydöst är egentligen värda en helt egen resa. Vi nosade på den när vi tog oss till Nashville härom året. Maken till släta och kurviga vägar har jag bara sett i tyska Eifelbergen. Det här är den absoluta motsatsen till de stora amerikanska motorvägarna där lastbilskonvojerna huserar. USA kan verkligen bjuda på alla sorters vägar. Många fler mil än man trodde från början blir det alltid på våra resor i alla fall.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar