2012/04/07

Titanic 100 år

Den här veckan är det svårt att inte tänka på RMS Titanic. Det är nu på dagen 100 år sedan hon lämnade varvet på Irland och nästa vecka 100 år sedan hon sjönk på väg till New York från Southampton i England. Men det vet ju alla som sett filmen. Som dessutom nu går upp på biograferna igen, den här gången i 3D.
Härom dagen öppnades det nybyggda imponerande Titanic-museet i Belfast på Irland. Borta i USA finns det ett antal mer eller mindre permanenta utställningar. Bland annat den lite udda uppe i bergen i Pigeon Forge i Tennessee. Men även en del etablerade i New York, Detroit, San Diego, Las Vegas med flera stora städer.
The Titanic Experience finns idag i Orlando, Florida. Det är troligen den största och bästa utställningen som först byggdes i St. Petersburg i Florida 1997 och hade nästan en miljon besökare. Jag var en av dem och minns fortfarande rysningen när man mitt i rundvandringen klev ut "i nattmörkret" på en exakt kopia av däcket som lutade lite och man fick en iskall vind i ansiktet. Massor med både kopior på möbler och miljöer, samt autentiskt porslin från den riktiga båten. Amerikanerna är duktiga på att bygga den här sortens upplevelseutställningar. Den här gjordes väl i samarbete med James Cameron och filmbolaget om jag inte missminner mig.

För alla oss som flyger fram och tillbaka över Atlanten vart och vartannat år kan det ju vara lite nyttigt att tänka på hur det var på den tiden. Det var ju faktiskt en del svenskar med på båten. En tredjeklass-biljett med del i hytt för sex till åtta personer kostade runt 8.000:- i dagens penningvärde. En andraklass-biljett på båten gick på minst det dubbla och en förstaklass-biljett kunde kosta långt över en halv miljon kronor. För en veckas lyxliv på havet!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar