2013/09/14

Färjelägen

S.S.Badgers utrangerade systerfartyg i det vackra morgondiset
vid Lake Michigans östra strand.
I USA åker man bil eller flyger längre sträckor. Ja, vissa distanser kan man ju åka tåg också, men det är ofta rätt dyrt. Vi kollade t.ex New York – Washington häromåret och valde hyrbil i alla fall, eftersom vi var fyra som skulle åka. Greyhound-bussarna är också ett alternativ, men det är inte ofta vi har sett dem på vägarna numera. Själv har vi inte provat de senaste trettio åren. Men möjligheten finns.

Runt Manhattan finns det många vattenvägar, med färjor för både bil-
och persontransport.
Det finns faktiskt ett alternativ till: Färjor. Vi har nyligen provat ett par intressanta genvägar. Från New London i Connecticut åkte vi till Orien Point långt ute på Long Island öster om New York för ett par år sedan och nu senast korsade vi Lake Michigan från Ludington i Michigan till Manitowoc i Wisconsin. Där sparade vi minst tio timmars körning.

Men precis som här hemma i Skandinavien får man betala rätt mycket för att spara körsträcka. Båtarna går inte så ofta, så det kan dessutom bli en extra motellnatt för att allt skall stämma. Man får helt enkelt sätta upp det äventyrs- och upplevelsekontot - för när det gäller till exempel Long Island hade vi väl aldrig kommit så långt österut på ön om vi hade åkt "landvägen" via New York ut.

Sök rätt på en färja eller två.
På den här kartan finns massor av länkar till korta och långa båtresor. Tvärs över eller längs med floder och ut till olika stora öar. Sen får man inte glömma att detta är lite udda farkoster för oss - ingen av de färjor vi åkt med hade varit kvar i drift hos oss här hemma. S.S.Badger som går över Lake Michigan fyller 60 år den här sommaren och det fanns en lite snabbare och dyrare Lake Express på nästan samma sträcka. Long Island-rutten trafikerades av en liknade trotjänare och även en del öppna färjor som mer påminde om våra gula vägfärjor i skärgården. Men det är spännande och man kommer till platser man annars hade missat.

Staten Island-färjan är med i många filmer. Tar dig bort en bit,
så du får en annan synvinkel på Manhattans skyline.
Gamla färjor måste man backa ombord på för att kunna komma av åt rätt håll.
Spännande att komma iland på ett helt nytt ställe. Long Beach-färjan
angjorde en rätt enkel brygga.
Den sotiga oljeröken avslöjar S.S.Badger.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar