2010/08/11

Bila från Manhattan till Washington.

Vi har fått frågor om hur det är att köra i USA. Åsa vill t.ex veta om man kan åka från New York till Washington DC över dagen. Det kan man absolut, men det är cirka fyra timmars körning enkel väg så du hinner inte lämna tillbaka bilen samma dag. Vi åkte precis den vägen förra sommaren, och det gick hur bra som helst. Bortsett från att vi fastnade i köerna i Washington på väg hem och en i resesällskapet glömda sin handväska med en dyr kamera inne på en McDonalds restaurang.
Man hyr alltså bil för två dagar, hämtar ut den mitt på Manhattan efter frukost och glider söderut. Se till att ha, eller hyr en GPS. Via The Holland Tunnel kommer du över till New Jersey. I-95 tar dig söderut förbi Philadelphia och Baltimore. Det mesta av vägen liknar en vanlig tvåfilig svensk motorväg. Du kommer fram strax efter lunch, och ställer bilen i ett P-hus för det finns nästan inga rutor att stå i på stan. När du tittat på alla de stora monumenten och vandrat dig trött kan du lika gärna ta det lugnt och äta middag på plats innan hemfärden. Klockan fem skall nämligen alla regeringstjänstemännen hem med bil. Allt står helt stilla. Jag har inte sett värre trafikpropp, inte ens i Rom eller Milano.
Det blir rätt sent innan du är tillbaka i NY, men det är läckert att glida in på Manhattan i mörkret. Nästan bara taxibilar ute. Cruisa uppför Broadway tillbaka och parkera på hotellet eller ett P-hus intill. Nästa dag kan man t.ex åka över till Brooklyn via Brooklyn Bridge och se ett lite annat NY innan bilen lämnas tillbaka sent på eftermiddagen. Amerikanerna kör lugnt och disciplinerat, så det är bara att "go with the flow".
Efter en rejäl U-sväng i en korsning och lite aktiv körning kom vi in på McDonalds från ett annat håll efter två minuter och fick tillbaka väskan. Happy ending.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar