2010/08/04

Greyhound

Det finns ett lite bortglömt, men väldigt typiskt sätt att resa i USA. Greyhoundbussarna var väl det vanligaste långresandet på 1970 och 80-talet. Jag gjorde själv en tripp från New York upp till Toronto i början på 80-talet.

Lågprisflyget har nog länge varit en tuff utmanare, och på senare tid har de tydligen dykt upp busskonkurrenter. Men nu satsar man framtidens bussar, med högre standard. WiFi, möjlighet att ladda telefoner och datorer under resan till exempel. Bättre benutrymme och högre säkerhet, är andra nyheter som skall övertyga.

Jag minns det som rätt charmigt att kliva upp i deras buss och rulla ur storstaden. Se lite av det vanligare Amerika och kolla in de andra resenärerna, från minst sagt olika samhällsklasser. På den 10 timmar långa trippen över Syracuse och Buffalo är det inlagt ett par korta fika- och matpauser. Förbeställer man biljetten kommer man undan med $42, vilket ju inte är så dyrt för en över 800 kilometer lång resa.

Tvärs över kontinenten till Los Angeles är det 4600 kilometer och det kostar från $200 att åka och tar ett par dagar. Det är kanske till ta i, men en sväng ner till Washington, eller kasinona i Atlantic City, om man inte vill köra bil själv är rätt smart. Den svartvita bilden är från 1936. Både terminalen och bussarna ser annorlunda ut idag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar