2010/03/05

NASCAR

Den häftigaste av alla motorsportserier. National Association for Stock Car Auto Racing eller i vardagstal NASCAR. Historien går mer än sextio år tillbaka. Man började i Daytona Beach på Floridas Atlantkust med att köra 3 km norrut på den platta hårda stranden, upp på väg A1A som går parallellt med havet och 3 km söderut igen.

I Daytona byggdes sen den 2.5 miles långa International Speedway. Där körs i mitten av februari säsongsstarten Daytona  500 plus ett sommarrace varje år. Säsongen består nu av 36 helger på 25 olika banor över hela landet. Från Californien i väst, Florida längst söderut, och långt upp ovanför New York. Men framförallt i sydöstra USA, i Georgia, i North och South Carolina. Här hör alla stallen också hemma med sina garage, där tävlingsbilarna byggs. Huvudserien Sprint Cup går nästan alltid på söndag eftermiddag, men ofta körs det race både fredag och lördag också. Många av förarna kör i flera klasser, och tävlar därför kanske 70-80 dagar om året. Oftast minst 50 mil varje gång.

Foto: Hendrick Motorsport

På plats är det så mycket folk att tävlingarna tillhör 17 av världens 20 största sportpublik-evenemang. Upp till 400.000 besökare på plats. Drygt 100.000 är väl mer normalt. NASCAR visas dessutom på TV i mer än 100 länder. Har man en gång hört 40 st V8:or dras igång efter det klassiska "Gentlemen, start your engines" är man fast. Just nu väntar vi på biljetter till ett av höstens race i Richmond, Virginia. Som är det sista innan slutspelet "The Chase" sätter igång. Dagarna innan dess skall vi kolla in nya fantastiska NASCAR Hall of Fame som öppnar i Charlotte den 11 maj 2010. Hendrick Motorsport och Richard Childress Racing har visningar på sina garage, så det är också värt att besöka. Samt the Dale Trail i Kannapolis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar