2010/03/21

Shopping



Vi är väl båda egentligen måttligt shoppingintresserade, men det går bara inte att låta bli hur mycket man än skulle vilja. Tyvärr kan vi på grund av de ändrade bagagereglerna inte längre göra som vi tidigare gjort - ha med sig en riktigt stor resväska som packades till hälften med personliga saker och till hälften med en mindre rullväska. På det sättet fick vi utrymme för två gånger så stor packning per person tillbaka. De nya reglerna för ekonomiklassresenärer säger att man endast får ta med sig en resväska kostnadsfritt och den får dessutom maximalt väga mellan 20 och 23 kilo (beroende på bolag). Det går förstås att betala en avgift för extra väska. Den ligger på mellan 50 och 100 euro.

Outlet är givetvis ett måste på varje resa.  Premium Outlets finns över hela landet, på östkusten finns Century 21. Därutöver finns mängder av lokala outlets. Här finns många av de stora märkena/kedjorna. Prisnivåerna är relativt bra, speciellt på de amerikanska märkena. De riktiga fynden gör man dock på reorna efter jul, efter sommaren och under nationella helgdagar. Prova denna samlingssajt för att hitta outlet i hela USA.

På Manhattan, Long Island och Queens, i Washington DC och i sju andra stater företrädesvis på östra sidan av USA finns Filene's Basement med mottot "Where bargains were born". Här kan man fynda kläder från flera stora europeiska och amerikanska designers, t ex Armani, DKNY, Michael Kors, French Connection, Juicy och D&G. Lite annat sortiment än vad som finns på Premium Outlets som i stort sett har samma butiker och märken oavsett vilket center i landet du besöker.

Vill man handla till sina tonåringar prova t ex Urban Outfitters eller Forever 21. Dessa finns inte på outlet, men i city i de flesta större städer. De vanligaste modellerna av Converse kostar i snitt 399 mot 599-699 hemma i Sverige. Levi's-jeans kan man få från 250 och uppåt.

Lite annorlunda saker till hemmet finns på Sur La Table, Pottery Barn, Kitchen Collection med flera.

Förutom Converse och jeans brukar jag komma hem med sjalar i olika färger. Säljs överallt till priser mellan 5 och 10 USD, då har man verkligen råd att köpa många i olika färger och med hem som presenter. Brukar också ta ett besök hos apotekskedjan CVS som finns i alla städer. Här finns hygien- och sminkartiklar verkligen billigt. Brukar köpa artiklar från hårvårdsserien TreSommé - som ju härom året lanserats i butikerna här hemma och som är mycket billigare hos CVS.

Tyvärr verkar det som om skivmarknaden håller på att gå under även i USA - till exempel läggs alla Virgin Stores och HMV ner runt om i landet eftersom Apples iTunes är störst på att sälja musik. De två största kedjorna för skivor är numera faktiskt Best Buy och WalMart. Apple Stores dyker upp på fler och fler ställen - till glädje för alla som gillar deras produkter och för oss turister som vill använda internet (se vårt inlägg om Apple Stores från februari).

Ett besök på en WalMart brukar vi göra varje resa. Här finns allt och det är billigt. Förstås en hel del skräp men också bra märkeskläder, smink och elektronik till bra priser.

Det finns mycket native american-hantverk - välj försäljningsställen som verkligen drivs av de lokala indianstammarna för att vara säker på att det är äkta varor.

Prova också det typiska och lokala för just den landsdel du besöker - några exempel är handrullade cigarrer i Florida, lönnsirap från de norra delarna, quiltade täcken från Amish-områdena i Indiana och Ohio eller kanske vilda västern-souvenirer från de stora slätterna.


Tänk på att det oftast inte är siffran på prislappen som gäller. När du kommer till kassan läggs varuskatt till. Varierar från stat till stat men i genomsnitt ligger varuskatten på 4-8 %, något lägre på mat. Det är endast New Hampshire, Alaska och någon stat till som inte praktiserar varuskatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar