2010/03/13

San Diego

Mycket närmare den mexikanska gränsen än så här kommer man inte. Tijuana är livligt med rikt nattliv och billig shopping. Vill man uppleva det verkligt mexikanska är det kanske en god idé att ta sig vidare söderut, men om man bara vill "bocka av" ytterligare ett land så är det ganska enkelt att ta sig över. För svenskar behövs inget visum, bara passet. Dessutom fyller man i ett Mexican Tourist Card vid gränsen. Däremot är det striktare kontroll på vägen tillbaka till USA så tänk på att ha pass och visumhandlingar med - vid osäkerhet kolla med mexikanska konsulatet här hemma innan ni åker från Sverige.


Vi åkte till San Diego från Los Angeles längs highway 1. Det tar lite tid men det är det värt både på grund av den vackra vägen och på grund av alla de fina badorterna - till exempel Del Mar, La Jolla och Pacific Beach - som vi passerade längs Stilla Havskusten. Surfare på alla stränder och en häftig strandkultur.
Det märks att surfandet är väldigt stort här - det är inte fråga om några glada amatörer, utan det är seriösa kaliforniska surfare i aktion. Mängder av surfbutiker, surfskolor och restauranger med surftema och varje badort har sin staty över någon stor idol från 50- eller 60-talet.

I Gaslamp Quarter hittade vi ett rum på viktorianska hotellet Horton Grand med en väldigt pratsam och charmig ägare som mer än gärna pratade motorsport, Europa och politik. Hon röstade definitivt inte på demokraterna!


Gaslamp Quarter är 16 kvarter som från 1800-talet fram till 1970-talet var väldigt nedgångna med prostitution, spel och supande. Ett beslut togs att skydda de vackra byggnaderna och 1980 utsågs kvarteren till nationalhistoriskt distrikt. Till detta område söker sig nu turisterna för att shoppa, äta och roa sig. De skyddade tidstypiska byggnaderna är storslagna viktorianska byggnader och på kvällen tänds de gamla gaslamporna. Bland byggnaderna märks Louis Bank och Yuma Building och också ett par byggnader som enligt skyltarna ägts av Wyatt Earp.

Tyvärr hade vi inte så lång tid på oss för vårt besök i San Diego - vi avslutade resan med att åka till Coronado Beach som är ett exklusivt semesterparadis strax söder om stan med Hotel del Coronado som kronan i juvelen - här har nästan alla presidenter bott någon gång och filmstjärnor från Marilyn Monroes tid och framåt. Har även varit inspelningsplats för flera filmer - till exempel är det här Jack Lemmon och Tony Curtis spelade med orkestern i filmen I hetaste laget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar